Három hónap alatt öt százalékkal csökkent az Új Néplap példányszáma

Megosztás

Alig három hónap alatt tizennégyezer ember – ennyi olvasó tűnt el 2023 első negyedévében a Mediaworks birtokában lévő megyei napilapok táborából, de a bulvárlapokra is rájár a rúd a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) friss adatai szerint.

Ez átlagosan csaknem öt és fél százalékos lemorzsolódást jelent, az Új Néplap például 4,96 százalékos veszteséget volt kénytelen elszenvedni – világít rá a problémára a kimutatások alapján a Magyar Hang cikke, ami szerint ha a gazdasági értelemben az utolsó békeévnek is nevezett 2019-hez hasonlítjuk a számokat (2020-ban jött a világjárvány több hullámban, aztán 2022-ben az infláció és a háború), még drasztikusabb a veszteség: az olvasók több mint harmada, egész pontosan 37 százaléka eltűnt.

A lappiac helyzete 2023 első negyedévében. Forrás: Magyar Hang

A bulvárlapoknál átlagosan 6,27 százalékot zsugorodott a piac, de itt elég nagy kilengések vannak: a Blikk példányszáma több mint tíz százalékkal csökkent, a Hot! magaziné (ez Mediaworks-lap) pedig alig 0,25-tel. Ebben a kategóriában a nagyobb időtáv, vagyis a 2019 végi adatokkal való összehasonlítás elég döbbenetes eredményt hoz: a Bors, a Story és a Best példányszáma gyakorlatilag lefeleződött – elemez a hírportál.

Egy kakukktojás van az MW termékei között: a Forbes üzleti havilap példányszáma (ha nem is jelentős mértékben, de) emelkedni tudott az idei első negyedévben: a MATESZ adatai szerint négyszázzal több fogyott belőle, mint korábban.

A kérdés: mit tudnak kezdeni az egyre inkább digitalizálódó világban a zuhanó lapeladásokkal, és milyen következtetésekre jut a megyei hírlapokat is működtető cég vezetősége a kimutatásokat látva?

minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek