Valószínűleg nem lesz évközi nyugdíjemelés

Megosztás

A Pénzügyminisztérium szerint ugyanis a KSH inflációs adatai nem indokolják ezt.

Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – mondta a Népszavának Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke.

Juhász április 17-én küldött levelet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Ebben a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgetett: azt, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. A szakértő a levelében azt is részletezte, hogy indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is.

Juhász a levélben azt is kérte, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást.

Levelére a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárától, Banai Péter Benőtől érkezett válasz, miszerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését.

Juhász az elutasító válasz után személyes találkozót kért a minisztériumtól. A Népszavának kifejtette, elengedhetetlennek tartja a 2023-ra tervezett 15 százalékos inflációhoz igazított nyugdíjemelés felülvizsgálatát.

(via telex.hu)

Kapcsolódó cikkek