Folytatódik a ceglédi labdázók ügye: a gyerekricsaj örömforrás, nem pedig korlátozandó zajhatás

Megosztás

Nem zárhatják be a gyerekek játszótereit Cegléden, mert akkor az egész országban vérszemet kapnak a perelők – hangsúlyozta Ferenczi Norbert, ceglédi fideszes képviselő, aki közölte, a Kúriához és az alapvető jogok biztosához fordulnak. A végzés azonban már az önkormányzatnál van, miszerint bontani kell a pályákat.

Megérkezett a ceglédi önkormányzathoz a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzése annak a két – évtizedekkel ezelőtt épített és működő – lakótelepi sportpályának a kötelező elbontásáról, amelynek kapcsán hatalmas volt a felháborodás a városban. Ferenczi Norbert, a ceglédi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetőjel, az ügyrendi és jogi bizottság tagja közölte: a bírósági ítéletet végrehajtják.

Ez azonban jelenleg azt jelenti, hogy csak lezárták a pályákat, az elbontásra ugyanis hat hónapja van az önkormányzatnak, amely most a Kúriához fordul az ítélet felfüggesztése érdekében.

A képviselő hangsúlyozta, két lakó indított pert korábban a pályák használatából eredő zaj miatt.

A sok éve tartó perben először elsőfokon elutasították a panaszosok keresetét, azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárást rendelt el. Ebben pedig már azt állapította meg a bíróság, hogy a pályákat tulajdonló alperes önkormányzat birtokháborítást követett el a felperesek sérelmére, és megsértette a pihenéshez és a magánlakás sérthetetlenségéhez fűződő jogukat. Kötelezték az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, a további jogsértések tilalmára valamint arra, hogy saját költségén bontsa el a labdázókat. Egyben utalt a terület parkosításának a lehetőségére is.

Az új első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla idén februárban helyben hagyta, csupán azzal a különbséggel, hogy mellőzte a terület parkosításának lehetőségére való utalást. Az ítélete szerint az egészségügyi határértéket meghaladó zajhatás – a zaj egészségre veszélyes mértéke miatt – olyan szükségtelen zavarásnak minősül, amelytől a Ptk. 100. §-a értelmében mindenkinek tartózkodnia kell, és amelynek a tűrésére a felperesek még időlegesen vagy alkalmanként sem kötelesek az év semelyik szakaszában, semelyik napszakban.

Ferenczi Norbert szerint az ítélőtábla közvetlenül alkalmazott egy rendeletet, melynek zajra vonatkozó határértékeinek túllépését állapította meg. A helyszínen méréseket végző igazságügyi szakértő azonban olyan jelentést készített, amely enyhén szólva is vitatható. A képviselő ezzel arra utalt, hogy kiderült, elnézték a zajhatárt a szakvéleményben, amely alapján bezáratták a pályákat.

„Abban bízunk, hogy a Kúria gyerekek egészséghez, sporthoz való jogát is figyelembe veszi ”– hangsúlyozta Ferenczi Norbert.

Hozzátette: közben kezdeményezése nyomán a ceglédiek aláírásgyűjtést indítottak a sportpályák ügyében.

Több ezer aláírás gyűlt már össze, amiket május végén eljuttatnak az alapvető jogok biztosához,
azt kérve, hogy vizsgálja meg a témát és forduljon az Alkotmánybírósághoz, írta a mandiner.hu.

Úgy fogalmazott, a Fidesz képviselőcsoportja szerint a gyerekzsivaj és a labdapattogás hangja örömforrás, nem pedig korlátozandó zajhatás. Kiemelte, nem zárhatják be a gyerekek játszótereit Cegléden, mert akkor az egész országban vérszemet kapnak a perelők és mindenhol ugyanígy sérülnek majd a gyerekek jogai.

Ferenczi Norbert tarthatatlannak nevezte, hogy a gyerekzsivaj, a labdapattogás zaja egy lakótelepen egyáltalán mérés tárgya lehet. A zaj forrásával kapcsolatban gyerekjogi kivételeket kell beépíteni az alkalmazott rendeletbe. Erre az önkormányzatnak nincs lehetősége, ugyanakkor az alapvető jogok biztosa kérheti az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsa meg a rendelet alkotmányellenességét.

Nyilván az elbontás után máshol fel lehetne építeni a pályát, bevállalva egy újabb pereskedést. Azonban ez a megoldás – azon felül, hogy költséges – távolról sem lenne megnyugtató.

„Cegléd más labdázóit is meg kell óvnunk a hasonló, rosszindulatú perektől, sőt más városok sporttelepeit is. Ezért elsődleges célunk a jogi környezet megváltoztatása” – összegzett a képviselő.

Forrás: mandiner.hu

Nyitókép: Ferenczi Norbert (jobbra) aláírást gyűjt társaival

Kapcsolódó cikkek