LMP: Az erdők megvédése alapja a biológiai sokféleség megőrzésének

Megosztás

A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása nem csupán természetvédelmi ügy, hanem komoly gazdasági érdek és az egészséges környezet lehetőségének a záloga.

Ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal fejezze be a természeti értékeink elleni ámokfutását és ne késlekedjen a Nemzeti Biológiai Sokféleségről szóló stratégia elkészítésével, illetve fordítson figyelmet természetes erdőterületeink védelmére, növelésére, vizes élőhelyeink helyreállítására – áll a párt közleményében.

Őszre tervezi a kormány, hogy benyújtsa az Országgyűlésnek a Nemzeti Biológiai sokféleségről szóló stratégiát, ami 2030-ig határozná meg a legfontosabb célokat és feladatokat a biológiai sokféleség megőrzése érdekében az EU biodiv stratégiájával összhangban. Az LMP sürgeti, hogy már most, a tavaszi időszakban nyújtsák be, mert a biológiai sokféleség hazánkban is drasztikusan csökken.

Az EU a természeti sokféleség megőrzése érdekében szigorúbb elvárásokat támaszt az erdők, különös tekintettel az öreg erdők megóvása céljából. Ennek érdekében az LMP beadta erdővédelmi határozati javaslatát, melynek célja a végveszélyben lévő erdők megmentése és más, őshonos erdők természetes állapotának fenntartása. A kormánypárti többség már a szakbizottságban leszavazta a határozatot, aminek értelmében a Parlamentnek fel kellett volna szólítania a kormányt, hogy tiltsa meg a tarvágást az ilyen erdőkben, és a nem védett erdőkben is korlátozni kellene a vágásos üzemmódot. Ideje felfognia a kormánynak, hogy tendenciózus környezetrombolásuk kihat a jövő generációk életminőségére.

A nagyüzemi mezőgazdaság és az agrártámogatási rendszer radikális átalakítására is szükség van, a biológiai sokféleség megőrzését, az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz, a vegyszermentes egészséges élelmiszertermelést tekintve prioritásnak.

(LMP)

Kapcsolódó cikkek