Külföldi készítmény mentheti meg a súlyosan beteg 19 éves szolnoki kapust

Megosztás

A szóbeli érettségire készült, s a felnőttcsapatban való bemutatkozására várt a Szolnoki MÁV labdarúgócsapatának fiatal kapusa, Bánhegyi Zsolt, amikor egy évvel ezelőtt a szörnyű felfedezés egy csapásra megváltoztatta az életét.

A 19 éves játékosnál a csonttumorok közé tartozó Ewing-szarkómát diagnosztizáltak, az érettségi tételek és az edzések helyett vizsgálatok, kezelések következtek – fájdalmas küzdelem a gyilkos kórral. A tehetséges focista családja most egy kísérleti fázisban levő készítményre gyűjt, amelytől Zsolték a gyógyulást remélik, közölte a sportal.hu.

– Először izomsérülést gyanítottak az öcsémnél, ennek megfelelően kezelték 3-4 hétig – idézte fel a bajok kezdetét a sportal.hu-nak Zsolt testvére, Zoltán.

– Mivel csak nem javult, elküldték röntgenre, és kiderült, nagyobb a baj. Felgyorsultak az események. A diagnózis után egy hónapig kórházban volt, jött a kemoterá­piás kezelés, amit nagyon nehezen élt meg. Teljesen más feladatai lettek volna akkortájt, a szóbeli érettségire, az NB II-es ­idény befejezésére készült. Igyekeztünk tartani benne a lelket, ami szerencsére sikerült, hisz a gyógyulásban.

Fél évig kezelték az ifjú labdarúgót, s eleinte úgy tűnt, jó irányba haladnak, három hónap után a daganat összébb húzódott, az áttét csökkent. A következő kezelésektől további javulást vártak, ám karácsony előtt jött az újabb sokk: nőtt a daganat, nőtt az áttét. Folyamatos láz kínozta Zsoltot, gyógyszeresen kezelték, a nehézségek ellenére a közérzete mégis javult. A család bízott benne, ezzel együtt a vizsgálati eredmények is jobbak lesznek, de húsvét előtt kiderült, az állapota tovább romlott. A protokoll szerint kombinált kezelés várna rá, Zsolt azonban ezt saját felelősségére visszautasította.

– Az öcsém szervezete az első és a második szinten sem reagált a kezelésre, ezért azt mondta, nem kér többet belőle. Az immunrendszerét borzasztóan megterhelte, és olyan mellékhatások jelentkeztek, amelyeket többé nem szeretne átélni. Ezért kezdtünk alternatív megoldásokat keresni. Egy külföldi készítmény mentheti meg a beteg testvéremet, ami kutatási fázisban van, de rengeteg emberen segített már, Zsolesz pedig hisz benne. Ismét kórházban van, a körülményekhez képest jó az állapota. Az alapszükségleteit ellátja, és a saját lábán közlekedik azután, hogy három hete elhagyta a járókeretet – mesélte Zoltán.

A család abban bízik, összefogással minél előbb sikerül előteremteni a készítmények árát.

– Nagyon nehéz forintokban meghatározni, mekkora összegbe fog kerülni, mivel ez egy folyamat kezdete, aminek még nem látjuk a végét. Első körben 10-15 millió forintra van szükség, hogy tíz ampullát meg tudjunk rendelni. Minél hamarabb, mivel versenyt futunk az idővel. Szerencsére a vártnál nagyobb összefogás indult el, amiért hálásak vagyunk – árulta el Zoltán.

Forrás: sportal.hu

Nyitókép: Bánhegyi Zoltán (jobbra) minden követ megmozgat öccse, Zsolt gyógyulásáért

Kapcsolódó cikkek