A kormány valószínűleg letett a szakrendelők államosításáról

Megosztás

Az önkormányzatok legalábbis ilyen jellegű tájékoztatást kaptak a Belügyminisztériumtól. Mire ez a pálfordulás és miért lett volna jó az eredeti terv egyáltalán?

„Jó hír: a kormány letett az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosításáról. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapták tegnap a Belügyminisztériumban az önkormányzati szövetségek vezetői” – írja pénteki posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

Tavaly derült ki, hogy a kormány állami fenntartásba venné az önkormányzati szakrendelőket. Bár az év végén elfogadott egészségügyi törvényben ez még nem szerepelt, a kormánynak készített előterjesztésből világos volt a szándék.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) márciusban levélben érdeklődött az önkormányzatoknál, mi a véleményük a lehetséges átadásról. A budapesti kerületek már tavaly nyáron tiltakoztak a terv ellen.

Sinkó Eszter egészségügyi szakértő korábban azt mondta a 444-nek, hogy az államosítás nyomán szakrendelések szűnhetnének meg, mivel a felvázolt rendszer szerint a kórházak akár onnan pótolhatnák hiányzó orvosaikat és ápolóikat.

Kapcsolódó cikkek