Orbán: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?

Megosztás

A miniszterelnök az eszmefuttatása során többek között arra is rávilágított, hogy szerinte a maga módján Hitler is európai egységről álmodozott.

Orbán Viktor pénteken Veszprémben, az ArtiCity megnyitóján tartott beszédet, amelyben többek között azt fejtegette, hogy „az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt”, hiszen a Római Birodalmat nem egy másik birodalom, hanem különböző harcias törzsek döntötték meg, ami eldöntötte Európa sorsát. „Eldőlt, hogy Európában saját nyelvvel, saját kultúrával, saját ösztönvilággal rendelkező nemzetek lesznek.” Ez pedig rivalizálással, konfliktusokkal területi és hatalmi vitákkal és versengéssel jár – szemlézte a kormányfő által elmondottakat a 444.hu.

Orbán Viktor szerint a nemzetállamok felett mindig ott lebegett az újraegyesítés álma: „Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy: egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és – ahogy ők mondják Brüsszelben – az Ever Closer Union.”

A miniszterelnök szerint meg kell találni az egyensúlyt a szuverenitás és az európai együttműködés között. Úgy látja, az egyensúlyhoz hazájukat és Európát egyaránt szerető, „pannonféle” vezetők kellenek, de ez ritka.

Felidézte, hogy az Európai Unió a béke és a jólét miatt hozták létre, de „ma kötésig állunk egy háborúban, és a gzadasági helyzet és a kilátások egyre aggasztóbbak, és rosszkedvűbbek. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió. Ezt a kérdést írta fel az égre figyelmeztető ujjával a történelem ura ”. 

Kapcsolódó cikkek