A miskolci fiú csak eltervezte, más végrehajtotta: óriási vérfürdő egy iskolai lövöldözésben

Megosztás

Bár az intézmény a város egyik elit iskolájának számít, a 14 éves fiú pedig az egyik legjobb tanuló volt, semmi mentális probléma nem látszott nála. Mégis előre kitervelten, szisztematikusan haladva lőtte le tanárait és diáktársait. Listát és tervrajzot is találtak a fiúnál, aki az iskolaőrt is meggyilkolta.

Egy 14 éves tinédzser szerdán 8 diákot és egy iskolaőrt lőtt le egy belgrádi általános iskolában. További hat gyermek és egy tanár kórházba került, állapotuk kritikus. Beszámolók szerint a lövöldözés mindössze öt percig tartott, utána az elkövető megadta magát a kiérkező rendőröknek.

Veselin Milić belgrádi rendőrfőnök az n1info.rs szerb híroldal tudósítása szerint arról beszélt, hogy az elkövető maga hívta ki a rendőrséget nem sokkal negyed 9 előtt. Milić azt mondta, a diákok közül hét lány és egy fiú áldozata van a lövöldözésnek.

Milić arról is beszélt, hogy a jelek szerint a fiú hónapok óta tervezte a támadást, még egy lista is volt nála, rajta a célpontokkal. A rendőrfőnök elmondta: a gyanúsított az édesapjától szerezhette a fegyvereket, és úgy tűnik, négy Molotov-koktél is volt nála, de ezeket a jelek szerint végül nem használta. Először az iskolaőrt lőtte agyon, majd továbbhaladt a folyosón és belépett egy terembe, ahol tüzet nyitott a történelemórát tartó tanárra és a többi diákra.

Az illetékes hatóságok bemutatták az általa készített, kézzel írt terveket arról, kit fog megölni. A fiú egy felülnézeti térképet is rajzolt, mint mondták, „tervet készített az iskolába való be- és kilépésre, és meghatározta a kiemelt célpontokat”. Hozzátették: „A vázlat úgy néz ki, mintha egy videojátékból vették volna, ami arra utal, hogy részletesen megtervezte, hogyan és melyik osztályokba fog bejutni”.

A belgrádi rendőrfőnök arról is beszélt, hogy a fiú „kiváló tanuló volt, és nem látszott rajta semmilyen mentális probléma, ami mindezt indokolhatná”. Egy Belgrádban élő olvasónk elmondta, hogy a környék, ahol az iskola van, az egyik legnyugodtabb a szerb fővárosban, maga az iskola pedig elit intézménynek számít.

Miskolcon március végén fogtak el egy fiatalt, aki városunkban tervezett hasonló vérengzést elkövetni, de internetes írásai alapján sikerült még időben lekapcsolni. Őrizetbe vétele után felakasztotta magát, de sikerült megmenteni az életét. Ha sikerült volna neki, lehet, hogy most Miskolcon beszélnénk erről az iskolai lövöldözésről.

Kapcsolódó cikkek