Visszakerült a helyére a szolnoki szomorú Jézus!

Megosztás

Pénteken mérföldkőhöz érkezett a szolnoki szomorú Jézus szobor helyreállítása. A szobor ugyanis visszakerült nagyjából a régi helyére, a Mészáros Lőrinc utca elejére.

Legalább négyhónapos helyreállítást követően ismét Szolnokon látható a szomorú Jézus szobor a Belvárosi templommal szemben, majdnem a régi helyén. Azért csak majdnem, hiszen az egész szobrot régi helyétől kissé odébb helyezték el. 

Bánvölgyi László szegedi restaurátorművész érdeklődésünkre elmondta, hogy rendkívüli részletességgel kellett a szobrot felújítani. Előbb szakszerűen meg kellett tisztítani, majd kőszilárdítóval konzerválni. Számos helyen a korábbi pótlásokat újakra kellett cserélni. Elmondása alapján rettenetes állapotban lehetett a régi alkotás.

A helyreállításról részletes dokumentáció is készült (amit jó lenne majd egy tárlaton bemutatni). 

A szobor érdekessége, hogy natúr marad, nem lesz kifestve. A szakember elmondta, egy volt növendéke megállapította, hogy a szobor eredetileg is természetes mészkő állapotában volt látható, vagyis csak később festették le.

A szobor kis fülkéjének, az edikulának kő oszlopait is a művész restaurálta, így azok is eredeti formájukban pompáznak.

És lesz még egy különlegesség! A szobrot ugyanis nem teszik védőplexi alá! Egy ottjártunkkor jelenlévő szakember azt mondta, Jézus nem lehet akváriumban.

Szakemberek tekintették meg az elvégzett munkát

Hogy hogyan védik meg akkor az esetleges rongálástól? Teljes körű világítást és kamerarendszert kap. Ha valaki arra vetemedne, hogy megrongálja, akkor azt úgyis megtalálják és kifizettetik vele a helyreállítást!

Régen a folyamatos rongálás miatt kellett plexi alá tenni a szobrot. Mint a szakember hozzátette, reméli, változott annyit a helyzet, hogy ma már nem dicsőség egy ilyen alkotást tönkretenni.

Természetesen még bőven van munka a szobor környékén. Azért, hogy eközben védve legyen, újra becsomagolták.

Mint a helyszínen még megtudtuk, szeretnék, ha pünkösdre már át lehetne ünnepélyesen adni.

Mint ismert, a szobor edikulája egy közeli közműjavítás során a közelmúltban megdőlt, sokáig megtámasztva állt, de aztán döntés született a helyreállításáról. Tavaly novemberben vitték el a szobrot Szegedre, majd elbontották a kis fülkét, amit régi helyétől kissé távolabb építették fel.

A felállítást és a helyszíni szemlét követően becsomagolták a szobrot

Kapcsolódó cikkek