Szolnoki központú irodából szerveznék a magyar-afrikai kapcsolatokat

Megosztás

Ayeote Koumoumba vezetésével az ENSZ egyik nemzetzközi tanácsadó szervezete, a Misere Option Zero kéttagú küldöttsége járt Szolnokon.

A Misere Option Zero képviselteti magát több afrikai országban és Franciaországban is.

Ayeote Koumoumba és Kokou Nouwozan Langueh ellátogatott a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumba, ahol diákokkal találkoztak. Itt előadást tartottak többek között arról, hogy a fiatalok tanulmányainak támogatása mennyire fontos számukra.

A vendégeket délután a városházán fogadta Györfi Mihály alpolgármester. A delegáció látogatásának célja volt oktatási, mezőgazdasági kérdésekben kapcsolatfelvétel, együttműködő partnerek, lehetőségek keresése, partnerközvetítés elsődlegesen Nyugat-Afrika országaiba.

Mint megtudhattuk, a szervezetnek egyelőre csak Franciaországban van irodája, de szeretnének egy másikat is ebben a térségben. Úgy gondolják, Magyarország, ezen belül is Szolnok kiváló helyként szolgálna erre. A központ vezetésére a szolnoki Héja Zoltánt kérnék fel, aki a delegációval tartott. Ő mondta el, hogy a szervezet, azokból az afrikai országokból, ahol irodájuk van, azt a felkérést kapta, hogy találjanak kapcsolatokat mezőgazdasági gépgyártókkal, termékelőállítókkal. Továbbá a szakképzésben is segítséget szeretnének kérni, hiszen ezek zömmel mezőgazdasági országok, de szakemberekből kevéssel rendelkeznek.

Györfi Mihály hangsúlyozta, Szolnok és térsége minden olyan elvárásnak megfelel, amit a vendégek megbízói elvárnának. A kölcsönös partnerségnek semmi akadályát nem látta.

Ayeote Koumoumba azt hangsúlyozta, Afrikának nagy szüksége lenne a magyar kapcsolatokra főleg gazdasági, oktatási téren, és bízik benne, hogy a partnerség ezen a téren mélyülni fog.

Kapcsolódó cikkek