Íme az új hungarikum: másfél méter magas kilátók az Alföld közepén

Megosztás

Ha valaki azt gondolta, hogy a fák nélküli lombkoronasétánnyal már mindent látott, rosszul gondolta. Hazánkban megszülettek a 1,5-2 méteres magasságú “kilátók”, nem is egy. Élvezzük mi is a látványt, biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz tériszonyunk.

Egy nagyon alacsony, Kunszentmiklós határában, teljesen sík terület mellett álló kilátóról terjedt el fotó a Facebookon. A kommentelők találgatják, mi ez és mire jó. A Kecsap szerkesztősége megkereste az építtető Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságot válaszokért.

A kilátóról megosztott két fotó egy hét alatt közel 1800 megosztásig jutott. „Ez a „kicsi vagyok, székre állok, onnan jó nagyot kiáltok” nevű kilátó? Tragikus és vérforraló, minden túlzás nélkül”– szól az egyik komment. Van, aki úgy véli, „hungarikumról” van szó, „a köpcösnek kilátó kell hogy a fűből kilásson”, egy hozzászóló pedig pedig csak annyit fűzött hozzá: „Pénzlopás”.

“A nyírmártonfalvai lombkorona-gate kirobbanása után a közvélemény nyilván érzékenyebb az ilyen „semmi közepén” álló emelvények ügyében. Mi igyekeztünk kideríteni részleteket a dologról, és kaptunk hivatalos választ is.

Mint megtudtuk, az alacsony kilátót a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) építtette, ráadásul nemcsak ezt az egyet, hanem ötöt a Felső-kiskunsági pusztán, ebből kettő 1,5-2 méter magas, a másik háromnál pedig 4 méteren van a padlószint. Mindez egy határon átnyúló, 75 százalékban uniós, 25 százalékban hazai finanszírozású, úgynevezett LIFE-projekten belül történt. Arra a kérdésre, hogy a kilátópontok mennyibe kerültek, nem kaptunk választ” – írja a Kecsap.

Ilyen szédítő magasságokba is felmászhatunk:

A többi pedig már a mi dolgunk, hogy eldöntsük, megérte-e az adófizetőknek rááldozni a tízmilliókat és a sok uniós pénzt.

Kapcsolódó cikkek