Elnézték a zajhatárt a szakvéleményben, amely alapján bezáratták a ceglédi focipályákat és más furcsaságok

Megosztás

Mindössze egyetlen mérésből és modellszámításból hozták ki, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket a zaj, ami miatt a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte két játszótéri focipálya elbontását. Ráadásul a szakértő elnézte a zajhatárt, amit utólag el is ismert – mindezek a 24.hu birtokába jutott igazságügyi akusztikai szakvéleményből derültek ki.

A 24.hu megszerezte azokat az akusztikai szakvéleményeket, amelyek alapján a Fővárosi Ítélőtábla nemrég egy nagy felháborodást kiváltó határozatában elrendelte két ceglédi játszótéri focipálya bezárását és lebontását. A dokumentumokból egyebek mellett az derül ki, hogy:

  • a szakértő elnézte az egészségügyi határértéket.
  • Egész nyáron nem tudtak mérni a rossz időjárás vagy a gyerekek hiánya miatt, így többször is határidőt kellett hosszabbítani.
  • Végül csak az egyik pályán sikerült mérni (egy alkalommal), a másiknál csak modellezni lehetett.
  • A szakvélemény három és fél éve készült, ebben fémrácsról, fémszerkezetű kerítésről írtak, amely erősen zörgő hangot ad ki, ha rárúgják a labdát. Ám a kerítést azóta műanyagra cseréltette az önkormányzat, amely viszont nem ad ki jelentős zajt.
  • Maga a szakvélemény is elismeri, hogy a határérték feletti hanghatás jogi kategória, ami nem tükrözi egy nagyobb populáció valós véleményét.

Lapunk elsők között írta meg, hogy be akarják záratni a labdázókat, sőt, le is kell bontani azokat. A határozat nagy felháborodást keltett, ami aláírásgyűjtéssel, tiltakozással folytatódott.

Fotó: Ferenczi Norbert Facebook

Kapcsolódó cikkek