Sokkal drágábban vettük ősszel az orosz gázt, mint a többit

Megosztás

Köbméterenként 500 forintot fizettünk a földgázért – kivéve, ha az oroszoktól kaptuk, mert akkor ennek a dupláját.

A magyar importon belül is láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz a más forrásból származónál. Az eltéréseket részben az eltolt árazás magyarázza, de ha ezt a hatást kiszűrjük, úgy is kifejezetten sokba kerül az orosz gáz, amelynek elsődleges vevői a különböző állami szereplők – derül ki a G7 cikkéből.

Tavaly az őszi hónapokban az orosz importgáz átlagára 1000 forint volt köbméterenként, viszont a máshonnan ezen ár feléért, 500 forintos köbméterenkénti áron tudtunk energiahordozót vásárolni.

Ezt a nagyfokú eltérést a portál szerint a beszerzési szerződések különbségei magyarázhatják. Az orosz gáz legnagyobb hazai importőre az MVM, amely 4,5 milliárd köbmétert vásárol évente, de cserébe az állami vállalat és a Gazprom közötti szerződést titkosították, így alig tudni róla valamit azt leszámítva, hogy a beszerzési ár a tőzsdei jegyzést követi, két hónapos eltolással.

Ugyanakkor ez az eltolt árazás azt is jelenti, hogy bár most az orosz gáz a drágább a többi, nem eltolt szisztémában mozgó forráshoz képest, ám van amikor ez megfordul. Mindezek mellett, ha a hosszabb időtávot nézzük, abból is az jön le, hogy másoktól olcsóbban tudunk vásárolni, mint az oroszoktól.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek