Jézus vajon mit szólna: 2,2 milliárdos vagyont nyúlnának le az egyházak Miklóson

Megosztás

Számos önkormányzati intézményre vetettek vérszemet egyházak Törökszentmiklóson. Tehetik, hiszen az Orbán-kormány kommunistákat megszégyenítő módon ad lehetőséget a rekvirálásra. Az egyházak mindent vihetnek, ami megtetszik nekik. Így történhet, hogy Törökszentmiklóson is elvehetnek az önkormányzattól számos iskolát, óvodát. A polgármester kiakadt.

Törökszentmiklóson is bejelentkeztek az egyházak azoknak az önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak az ingyenes tulajdonba vételére, amelyekben köznevelési, közoktatási tevékenységet folytatnak. Erre jogalapot a 2022. december 21-én kihirdetett, az egyházakat érintő egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi 78. törvény ad. A törvénymódosító javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes nyújtotta be a parlamentnek, közölte Markót Imre.

Törökszentmiklós polgármestere hozzátette, először január végén hallott egy ismerősétől arról, hogy az egyik helyi egyházi fenntartó egy értekezleten bejelentette a tantestületnek, hogy az ingatlant, ami éppen az önkormányzat tulajdonában van, hamarosan tulajdonukba veszik, mert erre lehetőség van.

Akkor a városvezető azt mondta, hogy

ilyen nincs, ez nonszensz, utoljára ilyen 1948-ban történt Magyarországon, amikor épp az egyházi- és magántulajdonokat koboztak el ingyenesen a kommunisták.

Aztán viszont megdöbbent, amikor a törvényt megismerte, hogy de igen. Létezik ilyen!

Létezik, hisz törvényt kell csak módosítani, ahhoz, hogy mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül ingatlanvagyon cserél gazdát, történetesen önkormányzatoktól lehet elvenni olyan tulajdont, ami adott esetben soha nem volt egyházi tulajdon, vagy épp mindig is önkormányzati tulajdon volt.

Markót Imre hangsúlyozta, nem az egyházakkal van a probléma. Az egyházakkal, a helyi köznevelést, közoktatást végző egyházi fenntartókkal eddig is jól működő kapcsolatot tartott fenn az önkormányzat.

Az is való igaz, hogy a fenntartó egyházak eddig is a jó gazda gondosságával használták az ingatlanokat, ha a szükség úgy hozta fejlesztették, felújították azokat.

Az is érthető, hogy tulajdonosi jogok nélkül hosszútávon tarthatatlan lehet a fenntartó számára egy ingatlan használata. De az mégis igazságtalan, ahogyan ez a törvénymódosítás beavatkozik az önkormányzati tulajdonnal történő gazdálkodásba.

Persze, a törvény rendelkezik arról is, hogy a vagyon mely esetekben száll vissza az eredeti tulajdonba.

Szerinte ezek az esetek mostanában nem fognak megtörténni. Hisz a jelenlegi fenntartók az ingatlanban nem szándékoznak a közoktatási, köznevelési feladatellátással felhagyni, és nem is szándékoznak az érintett egyházak megszűnni.

Tehát végső soron a jogalkotói szándék szerint az önkormányzatnak, esetükben Törökszentmiklósnak ingyen(!), minden ellentételezés nélkül kell lemondani a vagyonról.

Az előzetes kérelmek alapján hat ingatlan tulajdonjogáról.

Törökszentmiklóson

  • a Törökszentmiklósi Református Egyházközség a Petőfi úti óvoda ingatlanra, a Székács Elemér Szakközépiskola ingatlanállományára;
  • az Egri Főegyházmegye a gimnáziumi ingatlanra, a Petőfi úti (jelenleg Pánthy Endre) iskola ingatlanra, a gimnáziumi kollégium (volt Járás Bíróság) ingatlanra – ez utóbbi igény Markót Imre szerint teljességgel érthetetlen, hisz a Szent Miklós téren most épül az új kollégium;
  • a Baptista Szeretetszolgálat a Kölcsey iskola ingatlanra nyújtotta be a törvény szabta határidőig az igényét.

Ez a hat ingatlan az önkormányzat nettó 7 milliárd 263 millió forint értékű épületvagyonában 2 milliárd 234 millió forint értékű vagyont tesz ki. Vagyis a magyar törvényhozás arra kényszeríti Törökszentmiklóst, hogy az ingatlanvagyonuk 30 százalékáról ingyenesen mondjon le.

Erről majd a Képviselő-testületnek kell döntést hoznia. Ha a döntés nem arról szól majd, hogy az önkormányzat ingyen lemond a tulajdonjogáról, akkor vélhetően a bíróság fog érvényt szerezni a jogalkotói szándéknak.

Markót Imre megjegyezte,

a Baptista Szeretetszolgálat volt az egyetlen a három törökszentmiklósi egyházi fenntartó közül, amely a tulajdoni igény benyújtását megelőzően személyes egyeztetést kért.

Ők elmondták, hogy alapvetően nem szándékoznak tulajdont elvenni az önkormányzattól. És a kérelmüket is eszerint nyújtották be.

Egyeztetést is tartotta egy olyan megoldásról, amelyben haszonélvezeti szerződést kötnének. Az ingatlan megmaradna önkormányzati tulajdonban, de mint fenntartók haszonélvezeti jogot szereznének a Kölcsey épületére, ez a jog számukra a jelenlegi épülethasználói joguknál lényegesen erősebb, és bizonyos fokú tulajdonosi jogkört is jelentene.

A polgármester bízik benne, hogy ezt a megoldást a másik két egyházi fenntartóval is eredményre tudják vinni.

Forrás: Markót Imre

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek