Olyat lőttek, amit még a sokat tapasztalt vadászok sem láttak

Megosztás

A Jászságban eddig soha nem dokumentált állat bukkant fel, az első példányt le is lőtték a vádaszok.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az Alattyáni Úttörő Vadásztársaság február utolsó szombatján tartotta meg az utolsó társas apróvad vadászatukat. Mosonyi Sándor, 84 éves vadász nyilatkozott az Agrojager.hu lapnak, aki 30 éven át vezette a társaságot. A 9 ezer hektáros területet Jánoshida, Jásztelek és Alattyán települések ölelik körbe, a tagok száma megközelítőleg 50 fő.

  • Az egyik körhajtás alkalmával a Vízisarok területrészre mentünk ki. A terület jól ismert a helyi vadászoknak, mivel rendkívül sűrű, embernek szinte áthatolhatatlan. Jó pár évtizeddel ezelőtt egy lánctalpas traktorral csináltattunk egy utat a “dzsungelbe”. Ezt az utat is lassan visszahódította a természet, mivel nincs gazdája. Most a galagonya, kökény és gyalogakác verseng egymással – kezdte beszámolóját Mosonyi Sándor.

Alighogy elindult a hajtás, a körülbelül egy hektáros területen megmozdult a vad. Túróczi István, a helyi tagság vadásza és kutyája is éberen figyeltek. A semmiből feltűnt egy ragadozó, amit még csak hallomásból ismerhetnek a magyar vadászok. Egy nyestkutya közelített a fűben!

A nem őshonos ragadozó a vadász felé tartott, aki a megfelelő pillanatban lövést tett a szőrmés ragadozóra. A vad azonnal tűzben rogyott, amit István vizslája a gazdájához vitt. A hajtás végén mindenki nagyon meglepődött, mivel ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok. A vadászati törvény szerint a faj egész évben vadászható. Mosonyi Sándor, átolvasta a társaság korábbi jegyzeteit, másokkal is beszélt az elejtés után a megyében.

Ez az első hivatalos, dokumentált eset, amikor a Jászsági medencében nyestkutyát ejtettek el. Ebben a régióban a faj felbukkanása szokatlan.

Ilyen egy nyestkutya Fotó: vadfajok.hu

A terület hivatásos vadászai a törvényi feltételeknek megfelelően apasztják a szőrmés-, és tollasragadozók állományait. A társas apróvad vadászatok során azonban jóval nagyobb területeket tudnak ellenőrizni.

Hazánk természetvédelmi értékeinek megőrzésében a vadászok, vadgazdálkodók a természetvédelmi szakemberekkel közösen dolgoznak nap mint nap. Ez az invazív faj több Nyugat-Európai országot már elfoglalt, gyorsan szaporodik, mindenevő, és hatalmas károkat okoz a földön élő kétéltűek, hüllők, földön fészkelő madaraknál és kisemlősöknél. A faj megtelepedése súlyos, megjósolhatatlan károkat okozhat a magyar faunában – zárta beszámolóját Mosonyi Sándor.

Forrás: agrojager.hu

Nyitókép:: Alattyáni Úttörő Vadásztársaság – Mosonyi Sándor

Kapcsolódó cikkek