Hogy tudtunk életben maradni, amikor a régi játszóterek életveszélyesek voltak? A mostaniakkal is van baj

Megosztás

Egyre terjed egy speciális borítás, ami leginkább a gumira hasonlít és tompítja az eséseket a játszótereken. De ennek is meg kell fizetni az árát, egyáltalán nem rajong érte mindenki.

Nemcsak környezetpedagógiai, de klímaszempontból is fontos kérdés a rekortán elterjedése, ami az újrahasznosítás dilemmáját is felveti. Íme a Telexhez érkezett vélemények.

„Ha tehetném, a lakásunkat is rekortánnal raknám le, szeretek rajta futni, játszóterezni, a gyerekünk testi épségét már többször megmentette, számomra a gumiburkolat a fejlett Nyugat szimbóluma, a legerősebb jele annak, hogy Európához tartozunk. Nem a gumiburkolat hibája, ha nem tartják karban. Nem lesz sáros a lábad, nem megy kavics a cipődbe, ha erdőben találkozom vele, akkor is csak az jut az eszembe, hogy milyen zöld ez a város, és nem az, hogy milyen városias az erdő, jó rálépni, jó rajta állni, bármi más és a rekortán közül én mindig a rekortánt választanám” – kisgyerekes apa.

„Borzasztóan gyűlölöm, egyrészt olyan érzést kelt, mintha nem a természetben, hanem egy bevásárlóközpontban lennék, másrészt van egy mesterséges szaga is, ezzel megint csak elveszi a természetjárás, levegőzés érzését. A legnagyobb gondom vele mégis az, hogy bár mindenki a biztonságot hozza fel előnyként, a városligeti játszón a rekortán életveszélyes, több nagymama, kisebb babával a kezében, nagyobb után rohangáló anyuka törte össze magát vagy csak zakózott hatalmasakat. Egy időben petíciók is mentek, mert sok volt a csonttörés” – háromgyerekes anya.

A hozzászólásokból egyértelműen kirajzolódnak a játszótéri gumiburkolat általános előnyei és hátrányai.

  • Az előnyök: látványos, színes, járni tanuló gyerekeket is rá lehet engedni, télen sem lesz nagyon hideg, nem koszol, nem terheli az ízületeket, kevésbé balesetveszélyes, és a gyerektalp alatt folytatódni tudnak a játszótér témái.
  • A hátrányok: steril és mű, és bár a szabad ég alatt van, használata közben nem kapcsolódik a gyerek a természethez, nyáron nagyon meleg és büdös, így amikor végre mezítláb rohangálhatna, akkor sem rohangálhat mezítláb, nedvesség hatására csúszhat, nem környezetbarát, ha elkopik, nagy a környezeti terhelése, és a környezeti nevelésnek sem ez a legjobb módja.

További részleteket a Telex.hu cikkéből ismerhetünk meg.

Kapcsolódó cikkek