Az LMP a közintézményekben ingyenesen elérhetővé tenné a menstruációs termékeket

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a nők napja többről szól, mint a virágok és a bonbon osztás, Bakos Bernadett a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ez a nap azért is fontos, hogy felismerjünk olyan problémákat, melyek a nőket érintik. Ilyen a menstruációs szegénység is, hiszen Magyarországon számos olyan nő van, aki nem tudja megvenni a higiéniai termékeket, ha pedig meg is tudják venni, akkor azon kell gondolkozniuk, hogy mi mást hagyjanak ott a boltba. Az LMP szerint akár egy millió embert is érinthet ez a probléma.

A zöldek szerint el kell törölni ezen termékek ÁFÁ-ját, ezen túl iskolákban, közintézményekben helyeznének ki ingyenes menstruációs termékeket.

Bakos megemlítette, hogy például Kőbányán már működik ilyen program, mindez néhány millió forintból megvalósítható. Fontos lenne, hogy egyetlen magyar lánynak se keljen kimaradnia az iskolából csak azért, mert nem tud magának tampont vagy betétet vásárolni. 

Az LMP ennek érdekében Szolnokon is gyűjtést szervezett a nők számára, hogy ezzel is csökkenteni tudják a menstruációs szegénységet.

Kapcsolódó cikkek