Az EU szigorúbb szabályokhoz kötné az elektromos rollerezést

Megosztás

Szolnokon is töretlen az elektromos rollerezés népszerűsége, központi szabályozás viszont továbbra sincs.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre, egyebek közt a gyártói oldalról a gyárilag beépített 20 kilométer/órás sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket, a felhasználói oldalról pedig bukósisak kötelező viselését írná elő.

A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak a 16. életévét betöltött személy használhatná közterületen, továbbá a testület tilalmat vezetne be az e-rollerek gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

A jelentés az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő. “Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért ésszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében – hívta fel a figyelmet Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

A jelentés szerint csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly mintegy 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en veszették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a jármű használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, a vezetéséhez engedély sem szükséges.

Kapcsolódó cikkek