Bármikor szimulálhatnak a szolnoki katonák

Megosztás

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is kipróbálta azt a szimulátort, amely jelentősen bővíti az ejtőernyős képzés lehetőségeit a Magyar Honvédségben. Az új kiképzéstechnikai eszközt a minap adták át Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

„Az új szimulátor egy teljesen új világot nyit meg az ejtőernyős kiképzésben” – mondta Szabó Norbert hadnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Speciális Ejtőernyő Kiképző Központ parancsnokhelyettese.

Az eseményen dr. Bali Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka arról beszélt, hogy a beszerzési eljárás gondolata már a koronavírus-járvány kezdetén felmerült a dandárnál: 2020-ban fogalmazódott meg az elképzelés, miszerint az ejtőernyősképzés gazdagításához, a körkupolás, illetve a légcellás képzéshez szükséges lenne egy szimulátor beszerzése. Maga a beszerzési eljárás 2021-ben, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként indult meg.

„Mintegy két év után érkeztünk el oda, hogy itt van egy olyan szimulátor, ami biztosítja az alapelvárásainknak megfelelő képzést, mind a körkupolás, mind a légcellás kiugrás, szabadesés, ereszkedés, illetve a földet érés begyakorlásához. Valamennyi stációt tudunk gyakoroltatni az ejtőernyősökkel, de nemcsak a normál eljárásokat, hanem a vészhelyzeti eljárásokat, vagyis azokat a rendellenességeket is tudjuk szimulálni, amelyek felmerülhetnek a bevetések során.

Nagyon fontos: nem csak nappali, hanem éjszakai, tehát éjjellátó képzést is tudunk biztosítani, amely új kaput nyitott a harcászati jellegű képzésnek. Nyilván az ugrásokat helyettesíteni nem tudjuk, de sokkal biztonságosabbá tudjuk tenni azokat a szimulátor használatával” – jelentette ki dr. Bali Tamás ezredes.

Az alakulat parancsnoka hozzátette: a tesztüzem tavaly december kezdődött meg, ennek során kiképzésen estek át az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár oktatói, akik így már hozzáfoghatnak saját állományuk kiképzéséhez.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy méltatta a nagyvolumenű fejlesztést. A Honvéd Vezérkar főnöke maga is kipróbálta a szimulátort, amelynek teljesítményét pozitívan értékelte, kiemelve, hogy a szimulátoros képzések az elmúlt évek során új szintre kerültek a Magyar Honvédségen belül.

A rendezvényen elhangzott: a szimulátornak biztosítania kell a valós ejtőernyős feladatok szimulált végrehajtásának, valamint az ejtőernyős ugrások élményszerű bemutatásának, előzetes képzettség nélküli kipróbálásának lehetőségét a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái részére.

A szimulátor egyik legfontosabb gyakorlati előnye, hogy használatával az ugrók tökéletesíthetik képességeiket, ezzel lerövidítve a tapasztalatszerzéshez szükséges időt.

Forrás: honvédelem.hu

Kapcsolódó cikkek