Talány: miért lehet ugyanaz a magyar szalámi itthon jóval drágább, mint a németeknél?

Megosztás

A konkrét példát a Pick szalámin mutatták be, ami már ősszel is másfélszer annyiba került itthon, ahol gyártják, ahhoz képest, ahova még ki is kell szállítani, Németországban, ahol a fizetések a magyar átlag többszörösét teszik ki. De hogy lehetséges ez a hihetetlen helyzet? A képlet nem is olyan bonyolult, az alap, hogy a kormány mennyit nyerészkedik rajtunk.

Pénzcentrum még tavaly ősszel írta meg, hogy miközben Németországban a Pick szalámi kilónkénti ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ugyanennyi szalámit 9700 forintért vehettünk meg. Adta magát a kérdés, hogy ha a terméket Magyarországon gyártják, majd Németországba exportálják, akkor mégis, hogy tud ott olcsóbb lenni, mint itthon?

Miután nem rég az RTL Fókusz című műsora is foglalkozott a kérdéssel, a Pénzcentrum is kérdéseket küldött a Picknek, a vállalat pedig válaszolt: „Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően” – válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Pick Szeged Zrt., majd elmondták, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27%. A gyártó szerint a különbözetet az eltérő árazási gyakorlat is okozhatja, ugyanis a német kereskedő megteheti, hogy egy akció keretében beszerzési áron alul értékesíti egyes termékeit, addig Magyarországon ezt törvény tiltja. (Fotó: MTI)

Kapcsolódó cikkek