Államosítás a Krímben, államosítás Szolnokon

Megosztás

A “barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Az érintettek között szerepel Szerhij Taruta, Ihor Kolomojszkij, Rinat Ahmetov és Arszenyij Jacenyuk üzletember, 12 ukrán bank és a Dinamo Kijev labdarúgóklub is. Az intézkedés vállalkozásokra, bankokra, a turisztikai és sportinfrastruktúra létesítményeire, valamint az Oroszországgal szemben ellenséges államok kintlévőségeire is kiterjed. Az államosított vállalatok folytatják tevékenységüket.
Szergej Akszjonov, a Krím vezetője közölte, hogy az államosított vagyon eladásából származó összeget a “különleges hadművelet” részvevőinek támogatására fogják fordítani.

Érdekes lehet, hogy az államosítással kapcsolatban éppen a héten kommunistázott egy hatalmasat Szalay Ferenc. A szolnoki polgármester a víz- és csatornaművek (vcsm) államnak való felajánlása (magyarul államosítása) kapcsán reagált ingerülten az ellenzék felvetésére így.

Az ellenzék ugyanis kifogásolta, hogy a város átadja (államosíttatja) a vcsm-et. Mint Szalay mondta, márpedig államosítani nem ők szoktak, hanem az ellenzék elődje, és megemlítette a padlássöprést, a kommunista diktatúrát. 

Képünkön Szalay Ferenc.

Kapcsolódó cikkek