Önkéntesből lett elnök

Megosztás

Pro Caritate Díjat vehetett át a fogyatékossággal élő emberek esélyteremtéséért végzett kimagasló munkájáért Budapesten nemrégiben Pesti Zoltánné Pető Mária, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke. Vele beszélgettünk.

Marcsi – ahogy mindenki hívja – maga is látássérült, így teljes mértékben átérzi annak fontosságát, hogy a sorstársai életminőségén minél inkább javítson, e feladatot hivatásának érzi. Az általa vezetett egyesületben ma már harminc munkatárs dolgozik három irodában.  
– Úgy tudjuk, igazi meglepetés volt számára ez a díj.
– Valóban, hiszen kaptam rá meghívót, de nem gondoltam, hogy ki is fognak tüntetni. Már csak akkor fordult meg a fejemben ilyesmi, amikor az önkormányzattól kaptam egy telefont, hogy feltétlenül menjek el az ünnepségre. Majd valamilyen technikai malőr folytán nem kapták meg a visszajelző e-mailem a minisztérium munkatársai, és onnan is kaptam egy telefont az ünnepséget megelőző délután – amikor már a fodrásznál ültem, a búra alatt. A minisztérium munkatársa is kérte, hogy feltétlenül menjek el. És meglepetésemre díjjal jöhettem haza.
– Mit gondol, minek köszönhető, hogy ebben az elismerésben részesülhetett?
– Úgy érzem, hogy lassan beérik a hosszú évek munkája, amit egy átgondolt stratégia mentén végzünk. Bár ezt a díjat én kaptam, de a mögöttem álló csapat, a munkatársaim nélkül nem sikerült volna. A Pro Caritate Díjat egyértelműen szakmai díjnak érzem.
– Amikor elkezdett az egyesületnél dolgozni, milyen célokkal állt neki?
–  19 évesen lettem az egyesület tagja, majd 2005-ben én lettem az egyesület első hivatalos önkéntese. 2007-ben már az egyesület munkatársa voltam. Ekkor a pályázatok írásában és elszámolásában vettem részt. Közben nonprofit menedzseri képesítést is szereztem.
– Hogyan lett az egyesület elnöke?
– Elődöm, dr. Baranyi Imréné Marika többször hangsúlyozta, hogy szeretné, hogy vállaljam el az elnöki posztot, majd pedig megkaptam a bizalmat az egyesület tagjaitól 2011-ben, ami azóta is töretlen. Marika jól felkészített erre a feladatra.
– Az anyaság és az elnöki tisztség hogyan fér meg egymás mellett?
– Amikor első alkalommal választottak meg az egyesület elnökévé, a lányom pont akkor kezdte az általános iskolát, aki ráadásul tanulási nehézségekkel is küzd. Így nem volt könnyű helyzetem, de a családom támogatott a kezdetektől. Tudják, hogy nagy felelősséggel jár a munkám. Úgy érzem, hogy mára már sikerült megtalálnom az egyensúlyt a család és a munka között.
– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Sok dolgot szeretnék még megvalósítani. Az egyesületben szeretném megtartani a jelenlegi munkavállalói csapatot. Emellett fontos feladatom az utódom „kinevelése”, valamint az irodáink eszközparkját is újítani szeretném. A fiam tavaly nősült, így a magánéletemben lassan a nagymama szerepre készülök.    

Kép: Pesti Zoltánné a budapesti díjátadó ünnepségen  

Kapcsolódó cikkek