Nincs építési engedély, a fideszes település mégis elkezdte építeni a kikötőt

Megosztás

Jogerős bírósági ítélet vonta vissza a kikötő építési engedélyét Balatonföldváron. Most azonban meglátszik, milyen mély és remek demokrácia van Magyarországon, a fideszes polgármester felügyelete mellett a tiltás ellenére is elkezdték az építkezést.

Hiába helyezte tavaly a bíróság hatályon kívül a Balatonföldvárra tervezett kikötő építési engedélyét, megkezdődött a balatonföldvári kikötő építése az egyik városi strand területén – írja az RTL.hu. A tervek szerint a jelenlegi strand közepén két, több száz méteres töltés nyúlik majd be a tóba.

A kikötő építését helyi civil szervezetek támadták meg a bíróságon, mert attól tartanak, hogy az építkezés tönkreteszi az ősfás parti területet és a tó nagy részét a strandolóktól. A Pécsi Törvényszék 2022 szeptemberében hatályon kívül helyezte a kikötő építési engedélyét, de a veszprémi kormányhivatal novemberben, egy új eljárást követően engedélyt adott az építkezésre. A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület szerint a kormányhivatalnak nem szabadott volna figyelmen kívül hagyni a bíróság jogerős ítéletét. “Ha a strandra megépül a kikötő, akkor az azt jelenti, hogy Magyarországon nincs jogállam” – mondta az RTL-nek a szervezet elnöke.

Holovits Huba fideszes polgármester szerint a Balaton körül legalább ötven helyen van egymás mellett strand és kikötő, így a kettő megfér egymás mellett, az új kikötő pedig remélhetőleg vonzza majd a turistákat. (444)

Kapcsolódó cikkek