Orbánnak „fájdalmas” az EU-tagság, de nincs más választása

Megosztás

A kormányfő szerint “minden rossz az elmúlt harminc év európai történelméből Brüsszelbe ágyazódott”.

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. A beszélgetésen részt vett az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is, aki összefoglalta, hogy Orbán milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire.

Hvg360 beszámolója szerint Orbán az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy szerinte a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Putyin nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, és nem is fog veszíteni, mert jövőre újra választások lesznek, és nem indulhat úgy, mint egy háborút vesztett elnök.

Orbán azt is kifejtette, hogy szerinte már rég elmúlt az az idő, amikor Oroszország képes lett volna meghódítani Ukrajnát és oroszbarát kormányt ültetni az ország élére. „Ha Oroszország gyors győzelmet aratott volna, ez talán lehetséges lett volna, de most már reménytelen.” Ezért – mondta Orbán – Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Orbán szerint a Nyugat nem érti, hogy Ukrajnában az idő Oroszország oldalán áll, ami hatalmas ország, és hatalmas hadsereget tud mozgósítani, Ukrajna viszont nem képes erre.

A miniszterelnök arról is beszélt, nem zárható ki, hogy a jövőben mégis NATO-csapatok fognak harcolni Ukrajnában. „A Nyugat háborúban áll Oroszországgal. Ez a valóság. Mindennap egyre beljebb kerülünk” – mondta.

A beszélgetésen Orbán azt elismerte, hogy Budapest és Brüsszel között óriási szakadék tátong, ami egyre tágul. Az American Conservative cikkének eredeti verziójában az alábbi kijelentés szerepelt a magyar miniszterelnöktől: „Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre irányul.”

Ez később kikerült a cikkből, helyette az alábbi bekezdés jelent meg: „Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi. Orbán azt mondja, hogy bármennyire is nehéz személy szerint az uniós bürokráciával szembenéznie, de meg kell tennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

Orbán azt is kijelentette a beszélgetésen: „Minden rossz az elmúlt harminc év európai történelméből Brüsszelbe ágyazódott.” Szerinte Brüsszelben csak azért démonizálják Magyarországot, mert ha Magyarország valamiben sikeres, az gyanússá teszi az EU politikáját és ideológiáját. „Nem könnyű, hogy minden ügyben én vagyok a fekete bárány” – mondta.

További részletek a Telex.hu szemléjében.

Kapcsolódó cikkek