Rég látott arányban oszt államfői kegyelmeket Novák Katalin

Megosztás

Konkrétan csak Göncz Árpád hagyott jóvá arányaiban több kérelmet még 1997-ben.

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, írja a hvg.hu a kormány igazságügyi statisztikákat közlő oldalára felkerült és azon túl kikért adatokra hivatkozva.

2022-ben az alábbiak szerint alakult a kegyelmi kérvények elbírálása:

  • Május 10-ig Áder János 173 végrehajtási kegyelmi kérvényt bírált el, amiből ő hatot hagyott jóvá, ez 3,47 százalékos jóváhagyási arány.
  • Május 10-től az év végéig Novák Katalin 194 végrehajtási kegyelmi kérvényt bírált el, amiből ő tizenegyet hagyott jóvá, ez 5,67 százalékos jóváhagyási arány.

Ilyen magas jóváhagyási arány 25 éve nem volt. Utoljára Göncz Árpád volt ilyen bőkezű az elnöki kegyelemmel 1997-ben: a köztársasági elnök akkor 861-ből 57-et hagyott jóvá, a kérelmek 6,62 százalékát.

A hvg.hu cikke szerint egy másik, speciális kategóriában is kiemelkedően sok kegyelmet osztott Novák Katalin: a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá. Ilyen típusú kegyelmet az utóbbi tíz évben senki sem kapott, a nemrég a Budaházy-ügy hét vádlottjának adott elnöki kegyelem elég nagy feltűnést is keltett.

via rtl.hu

Kapcsolódó cikkek