Mi jutott eszébe Orbán Viktornak a Himnuszról? Természetesen Brüsszel

Megosztás

Szatmárcsekén tartottak ökumenikus istentiszteletet a Magyar Kultúra Napja alkalmából, ahol a miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Himnusz sűríti legjobban össze azt, ami a magyarságot magyarrá teszi, ezért lett a Himnusz születésének napja a Magyar Kultúra Napja. Szatmárcsekén fejezte be a Himnuszt Kölcsey, az egykori Kölcsey-kúria helyén található épület áll a költő szobra is.

Orbán szerint vannak művek, amelyek “a szerző értelmének szárnyalása nélkül üresen konganak”, de a Himnusz nem ilyen. Nem a Jóistent vagy Kölcseyt képzeljük magunk elé, amikor olvassuk, hanem “azt a rejtélyes és behatárolhatatlan valamit, amit magyarságnak, magyar sorsnak, magyar géniusznak nevezünk.”

A Himnusz arra emlékeztet minket, hogy mint minden keresztény népnek, a magyarságnak is jó oka van a bűnbánatra. Orbán szerint ugyan “hibáink, fogyatékosságaink számosak”, az a kérdés, hogy mit kezdünk ezekkel.

“Térdeljünk le a focipálya közepén, döntsük le nagy elődeink szobrait vagy tagadjuk meg és töröljük el ezer éves kultúránkat? Hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják ás átírják a magyarok történelmét? ” Orbán azt mondta, Kölcsey más választ ad erre, és itt idézte a Himnuszt: megbűnhődte már e a nép a múltat s jövendőt.

Majd folytatta: “A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak kalapálni minket a divatjamúltnak nevezett magyar formánk helyett.”

Beszédét azzal zárta, hogy:

“A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.”

Kapcsolódó cikkek