A hamis Miska bácsi, akinek a martfűi rémet “köszönhetjük”

Megosztás

Érdekes írást közölt az Élet elleni bűncselekmények közösségi oldal.

Azt írták, hogy egy bizonyos kunszentmártoni Bodócs Mihálynak “köszönhető” a martfűi rém, aki négy nőt gyilkolt meg, történetéből film is készült nemrégiben.

Bodócs pedofil volt, fiatalokat rontott meg, egyikük egy szolnoki fiatalember annyira traumatizálódott a férfi tette hatására, hogy örökre meghatározta a nőkhöz való viszonyát. Ráadásul miatta egy másik férfi ártatlanul ült 11 évet a börtönben.

Bodócs a népszerű Miska bácsinak adta ki magát, akinek rádióműsorát is felhasználta saját maga népszerűsítésére.

De idézzük az említett közösségi oldalt, minden sora izgalmat rejt.

“– Neve?

– Bodócs Mihály, ötvenéves, tisztelettel.

– Foglalkozása?

– Tanácsnál kerékpármegőrző.

– Nem arra gondoltam. Arra, amit az utóbbi időben „hivatalosan” űzött.

– Előadó, szavaló, a népművészet mestere.

– Meg úttörővezető meg KISZ vezető meg több megye sportköri főfelügyelője meg ilyenek – egészítem ki. Előttünk az igazolványok, oklevelek, működési engedélyek, a felsorolt funkciókról szóló dokumentumok.

– Milyen módszerrel dolgozott?

– Jártam a településeket, megismerkedtem az iskolák igazgatóival, s a működési engedélyemmel igazolva magamat „leszerződtem ” néhány napra a falvak iskoláihoz. Szerepeket tanítottam be, műsorokat szerveztünk a gyerekekkel.

Bodócs Mihálynak vendégkönyve, díszoklevelei is vannak. A vendégkönyv hivatalos pecsétekkel ellátott, dícsérő véleményeket, köszönő szavakat tartalmaz az „Országjáró Miska bácsi” falvakban tett látogatásairól. Az okleveleken pedig az iskolák, az úttörőcsapatok díszpolgárrá, a népművészet mesterévé kiáltják ki a népszerű öreget.

– A népszerűség titka?

– Tegeződtem a gyerekekkel, tetszett nekik a szereplés, a sok játék, meg hát az, hogy sok helyen azt mondtam, hogy a rádióban az én műsorom a Miska bácsi lemezesládája.

– S mindezért a honorárium?

– A műsoros esték bevételeinek fele, ingyen szállás, koszt meg hát természetesen az elutazáskor az „útravaló”.

A fenti rövid interjú a Hajdú Bihar megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán készült, ahol jelenleg Bodócs Mihály többszörösen büntetett előéletű kunszentmártoni lakos előzetes letartóztatásban van. Ügyében a vizsgálat még nem fejeződött be, azonban máris szép lista terheli bűnügyét: fiatalkorúak megrontása 27 esetben, szemérem elleni erőszak 7, természet elleni fajtalankodás 6 esetben, valamint magánokirat-hamisítás. Bodócs Mihály ugyanis „országjárása” során nem csak a könnyű pénzszerzési módszereket űzte; beteges hajlamait a szereplésre szerződtetett fiúgyermekeken próbálta és élte ki. Hajdú-Biharban eddig körülbelül negyven településen járt, s játszotta el mindig egyforma bűncselekményeit, míg csak le nem tartóztatták kunszentmártoni lakásán.

Múltjáról csupán annyit: 1960-ban Zalaegerszegen négy-, 1969-ben Kunszentmártonban egyévi szabadságvesztésre ítélték fiatalkorúak megrontásáért.” (Rács mögött a „népművész”, Hajdú-Bihari Néplap, 1971. december 5.)

Ehhez az elképesztő, ki tudja, mennyi időn át tartó Kádár-kori pedofil-ügyhöz tulajdonképpen nem is kellene kommentár, úgy borzalmas, ahogyan van. A szexuálisan bántalmazott gyerekek mindegyikének későbbi sorsáról nem tudok, biztosan van, aki boldog, kiegyensúlyozott ember lett.

Egyiküknek azonban máshogyan alakult az élete, amihez persze több tényező is hozzáadódott, de a Bodócs Mihállyal való találkozás saját későbbi bevallása (vallomása) szerint is meghatározó volt. Őt úgy hívták, hogy Kovács Péter, vagyis „a martfűi rém”, aki legalább négy nőt ölt meg.

Először a levéltári iratokban futottam bele Bodócs Mihály nevébe, amikor a martfűi rém ügyében készült tanúvallomásokat olvasgattam.

Ezzel kapcsolatban ezt írtam a könyvemben: „14 éves volt (mármint a martfüi rém – szerk.), amikor olyan trauma érte, ami alapjában határozta meg a nőkhöz való viszonyát. A szexualitásról addig mit sem tudó kamaszt egy pedofil férfi zaklatta. Az úttörővezetőként sok gyerekkel foglalkozó homoszexuális Bodócs Mihály elcsalta a fiút, orálisan kielégítette, majd megtanította neki, hogyan kell önkielégítést végezni. Azt is hozzátette, hogy ha Péter később ilyesmit csinál, közben meztelen női testre gondoljon.”

Kapcsolódó cikkek