Szenvednek az európai síparadicsomok a hóhiány és a meleg idő miatt – képek

Megosztás

A legtöbbjük ki sem tud nyitni karácsony óta, hiába van szó felkapott és népszerű helyekről, Európát olyan hőhullám érte el december második felében, hogy ami hó volt, az is elolvadt, így pedig a síelők sétálnak és kocognak, a léceket csak néhány helyen vehetik elő. A klímaváltozás újra odacsap.

Sorra dőlnek a hőmérsékleti rekordok Európában, és ezt a sípályák is érzik, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban és Csehországban több síparadicsom ki sem tudott nyitni a karácsony óta tapasztalt nagy meleg miatt. Franciaországban sok helyütt arra panaszkodnak, hogy csak az eső esik, hó egyáltalán nincsen.

A The Local francia kiadása szerint a Pireneusok francia oldalán lévő 30 sípályából 10 egyáltalán nem tudott kinyitni az utóbbi napokban. Voltak persze, akik megpróbálkoztak vele, az Ax 3 Domaines nevű télisport-üdülőhely fogadott ugyan vendégeket, közülük azonban többen is szikláknak ütköztek a sípályákon a vékony hótakaró miatt. Szerencsére legtöbben csak a felszerelésükben tettek kárt, de nem sérültek meg komolyabban.

A francia meteorológiai szolgálat, a Météo France szerint 25 éve nem volt ennyire meleg az évnek ebben az időszakában.

Svájcban is hasonló a helyzet, a Sky News szerint több sípálya teljes egészében műhóval várja a vendégeket, igazi ugyanis egyáltalán nem esett.

Közben rekordmeleget mérnek Németországban, Ausztriában, Csehországban és Magyarországon is. Igaz, Magyarországon legalább a korábbi években volt időnk megszokni, hogy nincs hó. Ott viszont, ahol egész települések a téli idegenforgalomból élnek, komoly gazdasági csapást is jelent a hóhiány. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Vagy műhó, vagy semmi, mert már az sem mindenhol elég, olyan meleg van

Kapcsolódó cikkek