Hamarosan indul a lebontott karácsonyfák begyűjtése Szolnokon

Megosztás

A hagyomány szerint Vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát és amennyiben élő darabot választottunk, több megoldás is létezik az újrahasznosítására. Összeszedtünk néhány tippet, hogy mihez kezdhetünk a fenyővel az ünnepek után.

A legkézenfekvőbbnek a szervezett begyűjtés látszik. Szolnok területéről 2023. január 9. és 2023 február 3. között külön járat szedi össze a lebontott karácsonyfákat. Az összegyűjtött fenyők a kétpói komposztáló telepre kerülnek hasznosításra, ezért az NHSZ arra kér mindenkit, hogy lehetőleg a díszektől megtisztítva helyezzék ki azokat. Érdemes a kukák mellé, vagy jól megközelíthető helyre kitenni az örökzöldeket. Az elszállítás 2023. február 3-ig folyamatosan történik.

Ám akinek van kertje, többféleképpen is hasznosíthatja az ünnep főszereplőjét. Például használhatjuk az ágakat talajtakaráshoz. A hosszabb ágakkal takarjuk be az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.

Egy másik hasznos megoldás a kertben: tegyük bele az ágakat a mulcsba. A kisebb darabokra vágott ágakat szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Nem csak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, de mi is sokáig érezhetjük az örökzöld illatát.

Kapcsolódó cikkek