Csergetéssel búcsúztatták az óévet Cegléden

Megosztás

Hetedik alkalommal búcsúztatták az óévet csergetéssel a Református Nagytemplom előtti területen. A Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör szervezésében ezúttal is szép számmal csatlakoztak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezéshez; emellett sok néző is megtöltötte a Szabadság teret 2022. december 31-én délben, számolt be róla a város hivatalos oldalán.

Az óév búcsúztató csergetés a néphagyomány szerint egy 16. századi esemény emlékét őrzi. Őseink kolompszóval és ostor csattogtatással űzték vissza a Szoboszlót fenyegető török hadsereget. A gyerekek a várost övező nádasban, illetve a templom falai mögött olyan nagy lármát csaptak, hogy azt a törökök felmentő seregek zajának hitték és elmenekültek. Tulajdonképpen Hajdúszoboszló teremtette meg a szilveszteri csergetés hagyományát, így emlékeznek az elesett hajdúkra.

A baráti kör elnöke, Bekő Dezső elmondta: első alkalommal 14-en vettek részt az óévbúcsúztató csergetésen és nagy öröm számukra, hogy évről-évre egyre többen vesznek részt az eseményen. A megjelenteket a már említett elnökön túl Hegedűs Ágota alpolgármester, Földi László országgyűlési képviselő, valamint Hánka Levente nagytiszteletű református lelkész köszöntötte.

Fotó: cegled.hu/Szokolai Attila

Kapcsolódó cikkek