Januárban a parlament elé viszik a 2023-as költségvetést, bár addigra már aszerint fog működni az ország

Megosztás

Sajátos helyzetre hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu annak apropóján, hogy szerda este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel azt közölte: január közepéig beterjesztik az Országgyűlésnek a 2023-as költségvetés módosítását. Gulyás azt mondta: bár a rendkívüli jogrend lehetőséget ad arra, hogy kormány módosítsa a már elfogadott költségvetést, a kabinet a parlament jóváhagyását kérve január első felében az országgyűlés elé terjeszti a változtatásokat.

A lap szerint ez a bejelentés akár rendkívülinek is nevezhető, de mindenképpen komoly újdonság a kormány korábbi álláspontjához és kommunikációjához képest. Emellett pedig gyakorlati oldalról érdekes a dolog, hiszen a 2023-as költségvetés rendelete még idén megjelenik a Magyar Közlönyben – amire már csak három nap van –, és életbe is lép még január elseje előtt.

Tehát mire ez a tervezet a parlament elé kerül, már annak végrehajtása is elindul, vagyis „gyakorlatilag egy olyan költségvetési módosítást tárgyal majd a parlament a következő év elején, amely már eldöntött, a képviselőket nemhogy kész tények elé állítják, hanem elméletileg már kőbe vésett folyamatok lesznek” – írja a lap. Hozzátéve persze, hogy a hangsúly itt az elméletileg szón van.

Mindemellett nagy kérdés, hogy a parlamentnek lesz-e bármilyen lehetősége érdemben belenyúlnia a büdzsébe, vagyis ez csak egy formális aktus lesz-e.

A költségvetés tervezetéről egyébként két napja közzétette a véleményét a Költségvetési Tanács – ebből derült ki, hogy a kormány 3,5 helyett 3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol 2023-ra, és hogy 670 milliárd helyett 2610 milliárdos Rezsivédelmi Alap kerül a büdzsébe. Mint megírtuk, a KT véleménye alján nem szerepelt annak a Matolcsy György jegybankelnöknek az aláírása, aki korábban erős kritikákat fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájáról. Az MNB viszont később közölte az RTL híradójával, hogy a jegybankelnök az előre tervezett szabadsága miatt nem tudott részt venni a KT aznapi ülésén.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek