Eltűntek a fehér karácsonyok, de hogy volt ez régebben? – képek

Megosztás

Az éghajlatváltozást nehéz nem észrevenni már, nemcsak az év végi ünnepek alatt, hanem lassan már a teljes téli időszakban alig-alig van némi havazás, az sem marad meg sokáig. Utoljára 15 éve volt fehér a karácsony, most sem lett az, sőt, melegrekordok dőltek december 24-én.

Hogy miért nem szabad hinni a hosszabb távú időjárási előrejelzéseknek? Mert 50% a beválási esélyük: vagy bejönnek, vagy nem. Idén november 29-én az Index az előrejelzések alapján még nagy esélyt jósolt a fehér karácsonynak. Láttuk, hogy bő három héttel később ehhez képest ennek a teljes ellenkezője valósult meg, 14-16 fokos nappali hőmérsékletekkel, melegrekordokkal.

“Ugyan csaknem egy hónap van még hátra az ünnepekig, minden jel arra mutat, hogy idén van esély a fehér karácsonyra. December előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg. Az egyik szerint nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem az ünnepi időszakra” – írta az Index négy héttel ezelőtt. A másik forgatókönyv valósult meg.

Ez már meg sem lep minket, mert az utóbbi években hó is csak időnként volt (főleg 30-40 évvel ezelőtthöz képest) a Kárpát-medence térségében, nemhogy fehér karácsony. A Veol gyűjtése mutatja, hogy korábban sem volt gyakori az összefüggő hótakaró december 24-25-26-án, ám ami a többit illeti, akkor bepótolta rendesen a tél az elmaradást.

“Az utóbbi fél évszázadban 1963 karácsonyán volt a legvastagabb, közel harminc centiméteres hótakaró, valamint közel ilyen vastag volt a hóréteg 1969-ben. A hatvanas években ezt a két évet leszámítva legfeljebb foltokban volt hó az ünnep napjaiban. Az 1970-es évtized első karácsonyán öt centiméter hó borította a tájat, viszont ezután nyolc évet kellett várni az újabb fehér karácsonyra, de 1978-ban is csupán egy-két centiméter hó volt mutatóban. A nyolcvanas években szintén mindössze kétszer volt példa havas karácsonyra: 1981-ben mintegy tíz centiméteres, míg 1986-ban 1-3 centiméteres hólepelbe burkolózott a megyeszékhely.

A kilencvenes években kétszer is – 1993-ban és 1995-ben – előfordult, hogy a december elején lehullott több mint fél méter vastagságú hó karácsonyra elolvadt, viszont három alkalommal ennek ellenére is havas volt a táj december 24. és 26. között: 1994-ben 1-2 centiméter, 1996-ban mintegy 15 centiméter, 1998-ban pedig 5 centiméter hóról szólnak a feljegyzések. A kétezres években szintén háromszor – 2001-ben 12 centiméter, 2002-ben 2-4 centiméter, 2007-ben 7-10 centiméter – havazott be karácsonykor, ám azóta fehér karácsonyra nem volt példa (2011-ben és 2012-ben csak mutatóban volt némi hó).”

Nézzünk néhány korábbi képet arról, amikor még a tél a havazást is magával hozta, még az erősebb klímaváltozás előtt.

1975
1987
Szolnok régen
Szolnok az utóbbi évek egyik ritkaságszámba menő havazásakor

Kapcsolódó cikkek