Február elejére máris elfogyhat a magyar krumpli a boltokból

Megosztás

Egykori mezőgazdasági országként hihetetlen, de már évek óta nem vagyunk önellátók burgonyából. Ezután az aszályos nyár után pedig már a jövő év első hónapja után kifogyunk a hazai készletből és marad az import. Biztosan így kellene ennek lennie?

Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban

– mondta Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense a 444.hu-nak. Kulich arról beszélt, hogy a hiány már augusztus közepén látszott. Igaz, 2022 kiemelten nehéz, aszályos év volt a magyar mezőgazdaságban. De nem csupán a magyarban: Kulich beszámolója szerint burgonyaszempontból az év több európai régióban is kiemelten rossz volt.

A portál beszámolója szerint a szövetség számításai szerint átlagosan egy magyar felnőtt egy év alatt 26 kiló krumplit eszik meg. Ez a nyolcmilliós magyar társadalomra lebontva a 2022-ben Magyarországon megtermelt 144 ezer tonna krumpli még a közétkeztetések és az éttermek igényei nélkül is csupán a fogyasztás kétharmadát képes adni.

Az ország pedig krumpliban évek óta képtelen magát ellátni, közben pedig csökkent a burgonya vetésterülete és a termelők száma is. Kulich azt mondja, a termelők helyzetét a kormány által a krumplira novemberben bevezetett ársapka is nehezíti az elszálló energiaárak és a forintárfolyam mélyrepülése mellett.

Kapcsolódó cikkek