Orbán szerint Matolcsy nehezebb helyzetben van, a tanárokat törvényes tiltakozásra szólítja fel

Megosztás

Hagyományoknak megfelelően év végén nemzetközi sajtótájékoztató formájában értékelte az esztendőt és válaszolt újságírói kérdésekre Orbán Viktor. A legfontosabb kijelentéseket és témákat a Telex szemlézte tudósításában:

  • A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve – mondta nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.
  • A kormányfő szerint „a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart”, sikerült megvédeni az ország függetlenségét, kimaradtunk a háborúból, álltuk a sarat a migrációval szemben, megőriztük a munkaalapú gazdaságot.
  • 2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúról, az európai recesszióból, és egyszámjegyűre szorítsák le az inflációt. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a 25 éves korig járó adómentességet 30 évre emelik fel a gyermeket vállaló nőknél. Megpróbálják fenntartani a babaváró hitelt.
  • A tanárokat arra kérte, válasszák a tiltakozás törvényes formáit, a Magyar Tudományos Akadémia szerinte nyílt törvénysértésre szólítja fel a kormányt.
  • A gázfogyasztást akkor lehet jelentősen csökkenteni, ha Paks 2. megvan.

Hogyan kommentálja Orbán Viktor azt a kemény kritikát, amit Matolcsy György néhány hete a parlament gazdasági bizottságában megfogalmazott? Válságközelben van-e a magyar gazdaság? – hangzott a kérdés a kormányfőhöz. “Annyiban, amennyiben az európai gazdaság is. A háború, az energiaárak és a szankciók mind ebbe az irányba tolják a gazdaságokat. A mi tervünk az, hogy ki kell maradni ebből, ezért 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezünk” – kezdte a válaszát Orbán, aki így folytatta:

“Meg is értem a jegybankelnököt, nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben, mint most, mert az inflációért mégis a jegybank felel. Másfelől az eszköz, amit választott a jegybank, a magas kamatszint, az a vállalkozók hitelfelvételét nehezíti meg. „A jegybankelnök ebből a szempontból még nehezebb helyzetben is van, mint én, megértem, hogy unortodox módszert választ” – mondta a miniszterelnök.

További részletek a sajtótájékoztatón elhangzottakról a Telex tudósításában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek