Az ország legdurvább horgászjegy-áremelését jelentették be a Tisza-tónál

Megosztás

  1. január elsejétől új Tisza-tavi területi jegyárak lépnek életbe, és az új horgászrend is elkészült.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az alacsony érdeklődés miatt az éves behúzós területi horgászengedély forgalmazása megszűnt, a hétnapos behúzós területi horgászengedély helyett pedig tíz napra szóló behúzós területi horgászengedélyt vezettek be.

A most közzétett táblázatból kiderül, hogy elképesztő mértékben emelkednek jövőre a horgászjegyek árai. Az éves területi jegy 31.500 forintról 45.500 forintra változik, ami 44,4 százalékos drágulás. A napijegyért azonban még ennél is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: míg idén 3500 forintért juthattunk hozzá, 2023-ban ezért már 5200 forintot kell fizetni. Ez 48,5 százalékos emelkedés, emlékeztetett a pecaverzum.hu.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére. Ez a felnőtteknél alapesetben maximum 30 százalékot, a gyermekeknél 20 százalékot jelent. A Tisza-tó azonban nem tartozik ebbe a kategóriába, így a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. saját hatáskörben dönthet a jegyárakról.

A Pecaverzum kereste a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-t, ahol megerősítették, hogy valóban nem elírásról van szó, tényleg ekkora mértékben drágulnak januártól a jegytípusok. A Pecaverzum információi szerint országos szinten ez a legmagasabb mértékű áremelés, amit jövő évre vonatkozóan eddig bejelentettek nagyobb szövetségek.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) például 25 százalékos, míg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) 20 százalék alatti árnövekedésről döntött.

„Jó hír a horgászoknak, hogy a gyerekek továbbra is száz forintért válthatnak engedélyt, és a 65 év feletti felnőtt horgászjegy, valamint a töltéshasználati hozzájárulások árai nem változnak” – közölték.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2022-re fordulva változatlanok maradtak az árak, viszont év közben már történt egy áremelés.

A Tisza-tavi horgászjegyeket online, a horgaszjegy.hu oldalon vagy a megszokott értékesítési pontokon lehet megvásárolni. 

Horgászni nem olcsó mulatság

Kapcsolódó cikkek