A vadászgép visszapattant a kifutópályáról, a pilóta ezután katapultált – videó

Megosztás

Éppen azt a pillanatot sikerült rögzíteni, amikor a pilóta valamiért elveszíti uralmát a gép felett.

Az amerikai légierő egyik pilótája katapultált egy F-35B típusú vadászrepülőgépből, pillanatokkal azután, hogy a futómű földet ért – számolt be róla a The Washington Post. Az incidensről videó készült, nemrég a Twitterre is felkerült.

A pilóta épp a függőleges landoláshoz készülődött. Az F-35B képes ugyanis a függőleges fel- és leszállásra, melynek előnye, hogy nincs szüksége futópályára. A hajtóművet úgy tervezték meg, hogy a tolóerő egy bizonyos százalékát adja ki az emelkedéshez, majd ha már a levegőben van, 2,5 másodperc alatt képes 90 fokkal elfordulni.

A videóban látható balesetnél a pilóta letette a gépet, de az visszapattant a futópályáról, majd a második ereszkedésnél már előre dőlt, a gép orra pedig a földnek csapódott. A terheléstől az első futómű azonnal kiszakadt a helyéről. (via Hvg)

Doug Dunbar on Twitter: “#Breaking New much clearer video, courtesy Kitt Wilder, of STOL variant F35 B model landing JRB Fort Worth, and pilot ejects. Condition of pilot still unknown. @CBSDFW pic.twitter.com/BeERIeyhtO / Twitter”

Breaking New much clearer video, courtesy Kitt Wilder, of STOL variant F35 B model landing JRB Fort Worth, and pilot ejects. Condition of pilot still unknown. @CBSDFW pic.twitter.com/BeERIeyhtO

Kapcsolódó cikkek