Egyre több megyeszékhelyen kapcsolják ki a közvilágítást

Megosztás

A közvilágítás sokbe kerül, ezért nagyon spórolósra fogta több önkormányzat is, hogy ezen a területen takarékoskodjon.

Zalaegerszegen és Békéscsabán is úgy döntött a közgyűlés, hogy a város bizonyos területein lekapcsolják a közvilágítást.

Zalaegerszegen az idei 120 millió forint helyett jövőre több mint 500 millió forintba kerülne a város közvilágításának működtetése, ezért régi lámpatestek cseréjével és nem lakott övezetekben a lekapcsolásukkal együttesen mintegy 100 millió forint költségcsökkentést érhetnek el.

Békéscsabán szintén hasonlóan gondolkodtak. A közgyűlés tagjai arról határoztak, hogy csökkentik a közvilágítás mértékét, bizonyos külső-, illetve iparterületeken pedig teljesen szüneteltetik azt. A megyeszékhely közvilágítása éves szinten 200-220 millió forintba került, amely a nagyarányú ledesítés után 25 százalékkal csökkent volna; ám az energiaköltségek növekedése miatt jövőre megközelítőleg 600 millió forintra emelkedik.

Hogy aztán mi lesz a kivilágítatlan területeken a vagyontárgyakkal, nem tudni, hiszen a sötétbe burkolózó részeken akár jelentősen megnőhet a bűnözés mértéke.

Emlékezetes, hogy az országban lényegben Szolnokon vetődött fel legelőször a közvilágítás csökkentése. Úgy tervezték, hogy éjfél és hajnali 4 között egyáltalán nem lesz sehol sem közvilágítás, de ezt a nagy lakossági felhördülés miatt később levették napirendről.

Bár legutóbb egy egész belvárosi, forgalmas utcaszakasz volt világítás nélkül Szolnokon.

Mint megírtuk, Pusztaszeren este 10 és hajnali 4 között lekapcsolják a közvilágítást mindenhol.

Erre immár egy jogszabálymódosításnak köszönhetően lehetőségük van az önkormányzatoknak.

Nyitókép: minden bizonnyal hálózati üzemzavar miatt napokig sötétségbe burkolózott Szolnok egy forgalmas utcája

Kapcsolódó cikkek