Az állatvédő Varga Judit esete a “sonkamesterrel”

Megosztás

Magyarország kormányának állatvédelmi felelőse, Varga Judit Igazságügyminiszter egy “sonkamesterrel” pózol egyik legutóbbi facebook bejegyzésében. Vegán aktivisták egy mémmel hívták fel az állatvédelem ügyeivel egyre többet foglalkozó miniszter asszony figyelmét arra, hogy az őt körülvevő sonkák valódi neve: megkínzott, meggyilkolt állatok.

Kovács Attila vegán aktivista elmondta: nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosítsuk, hogy az állatvédelem nem korlátozódhat egyes állatfajok iránt szentimentális szeretetre és törődésre, hiszen például egy malacot és egy kutyát intelligenciában, idegrendszeri fejlettségben semmi nem választ el egymástól. Így Kovács szerint “sonkák” és “sonkamesterek” mellett pózolni egy magát állatvédőnek tartó politikusnak pont ugyanolyan, mintha Kínában a kutya és macskahúsfesztiválokon meggyilkolt állatok fellógatott tetemei mellett fényképezkedne egy  befolyásos helyi politikus.

Yulini kutyahús fesztivál

Kovács Attila elmondta: természetesen nem Varga Judit esete az egyetlen, amikor magát állatvédőnek tartó politikus, az állatok védelmével összeegyeztethetetlen közegben fotózkodik. Példaként említi, hogy számos hazai közszereplő, köztük sajnos a miniszterelnök és – paradox módon – az őt többek között állatvédelmi ügyekben kritizáló ellenzéki politikusok is pózolnak disznóvágásokon, amelyek talán még a kutya és macskahús fesztiváloknál is kegyetlenebb állatgyilkosságok.

– Rengeteg tanulásra és felvilágosító kampányra van még szükség ahhoz, hogy legalább az állatvédelem iránt fogékony emberekben tudatosuljon: nem csak a kutyák és a macskák szenvedését, de mellettük minden más érző lény felesleges meggyilkolását és megkínzását, így az állatok kihasználását kell elutasítanunk – magyarázza Püspöki Zsolt a Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) alelnöke, aki szerint ma már világosan látszik, hogy a hazai mezőgazdaság is profitálhatna abból, ha állattenyésztés és vágóhidak helyett, az egyre népszerűbb növényi alapú, vegán gasztronómia alapanyagait kínálnák az európai és a világpiacon. 

Püspöki Zsolt szerint egy most zajló európai polgári kezdeményezés, amelynek címe: End of the Slaughter Age, vagyis a vágóhidak korszakának vége, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal nagyobb támogatás illetné az európai, és természetesen a hazai növénytermesztő gazdákat, ahelyett, hogy a folyamatos járványokkal és egyre nagyobb közegészségügyi kockázatokkal járó nagyüzemi állattartást finanszíroznák.

– Szerencsére ezt az európai kezdeményezést tapasztalataink szerint nem csak állat, természet és környezetvédők, de számos felvilágosult gazdálkodó is aláírja, akik saját környezetükben, testközelből látják és tapasztalják a mai kor nagyüzemi állattartásának fenntarthatatlanságát – fogalmaz a MAVEG alelnöke.

greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek