A pedagógustüntetésen elhangzott Szalay Ferenc polgármester, de még Várhegyi Attila neve is

Megosztás

Újabb pedagógusmegmozdulást tartottak pénteken este Szolnokon. A több száz fős tömeg előtt beszélt Molnár Áron, azaz noÁr is.

A felvezető szónok elöljáróban elmondta, hogy hiába voltak eddig is megmozdulások, meg sem hallják a hangjukat. Majd felolvasta a kilenc pontos követeléslistát, melyek között szerepelt az is, hogy hagyják abba a tanárok lejáratását, illetve legyen önálló oktatási minisztérium. A tömeg egyhangúlag egyetértett ezekkel.

Majd színpadra lépett, mit lépett, ugrott Molnár Áron, azaz noÁr. aki kijelentette, a kialakult helyzetért egyetlen ember a felelős, aki nem más, mint Orbán Viktor. Lehet ujjal mutogatni Maruzsa Zoltánra és Pintér Sándorra, de ők bábuk. A helyzetért változtatni szeretnének békés, de progresszív eszközökkel. 

Nevetségesnek tartotta, hogy a kormány Brüsszelre fogja a tanárok bérének emelését. Csakhogy ez nem igaz, mert ez a kormány felelőssége. Nem Brüsszeltől kell várni a pénzt, hanem a magyar kormánytól.

noÁr keményen odamondott Orbán Viktornak

Ezután Zámbori Soma szolnoki származású színművész mondott beszédet. Felsorolta, hogy ki mindenkinek köszönheti fejlődését, többek között megköszönte Szalay Ferenc jelenlegi polgármesternek, hogy megtanította őt a testmozgás szeretetére. Sőt, még az ex-polgármesternek, Várhegyi Attilának is (merthogy ő is pedagógus volt) megköszönte, hogy meglátta benne a jövő lehetőségét.

Kijelentette, szülőként, művészként 100 százalékosan hisz abban, hogy nagyon nem mindegy, mi lesz a tanárainkkal és hogy mennyire becsüljük meg őket.

Majd fiatal zenészek előadása következett.

Ezután különleges eseménynek lehetett szemtanúja a tömeg.

Előbb ugyanis Bajnai Marcell beszélt. A szolnoki fiatalember azt emelte ki, hogy friss végzősként szeretné, ha taníthatna. Ezt azonban a jelenlegi méltatlan helyzetben nem engedheti meg magának. Ő egy olyan oktatási rendszerben képzeli el a jövőjét, amely megbecsülésen és szolidaritáson alapul, és ahol bátran ki lehet mondani: én fogok holnap tanítani. 

Ezután Marcell édesanyja, Bajnai Judit, a tanármozgalmak egyik szolnoki szervezője lépett a mikrofonhoz. Azt mondta, amikor az esemény linkjét megosztotta egy Facebook-csoportban, egy hozzászóló azt írta neki: a pedagógusok ne tüntessenek, ha nem elég a fizetésük, fejlődjenek, menjenek el kukásnak. Ő tiszteli a kukásokat, mert nehéz munkát végeznek és nélkülük leállna az élet. De ugyanez igaz rájuk, tanárokra is. 

Miért baj az, ha cserébe azt szeretnék, hogy megbecsüljék őket.

Tanítani akarnak, de nem mindegy, hogy hogyan.

Megemlítette tanárait, akik azt tanították, hogy ne féljenek önállóan gondolkodni és álljanak ki az igazukért.

Az igazság pedig az, hogy egy pedagógus nem boldogul anyagilag a mai életben, holott több diplomával rendelkezik. Az igazság pedig az, hogy mindig helyettük és a fejük felett döntenek róluk. Miért nem hallják meg, ha elmondják, hogy ez így nem mehet tovább.

Tudja és hiszi, az oktatás helyzete változni fog, ha nem ma, akkor holnap, vagy aztán. És egyre többen vannak, akik hisznek ebben. 

Ezt követően Marcell nagymamája, Judit édesanyja, dr. Tóth Andrásné, vagy ahogyan sokan ismerik, Zsuzsa néni lépett fel a színpadra nagy taps és ováció kíséretében. 

Elmondta, egy kis jászsági faluból indulva tanítójának köszönheti, hogy továbbtanulhatott, mert ő javasolta ezt a szüleinek. Középiskolában erősödött meg benne, hogy tanár lesz, amit immár 50 éve művel.

Munkáját mindig elismerték, de számára a legnagyobb elismerés, hogy egykori tanítványai megállítják és beszélgetnek vele. Ma is még oktat, és látja azt a sok-sok problémát, ami az iskolát áthatja. A tanárok, tanulók fáradtak. Sok időt töltenek olyan dolgokkal, amire nem biztos, hogy szükségük lenne. Nincs anyagi biztonság, ez is növeli a frusztráltságot. Mélységesen tiszteli azokat, akik mernek ezért szólni. Reméli, a mai rendezvény, és a sokakat átható szolidaritás ahhoz a felismeréshez vezet, hogy változtatni, jobbítani kell az oktatás egész helyzetén.

Kapcsolódó cikkek