Megbírságolt egy Tiborcz Istvánhoz köthető céget az MNB

Megosztás

Az MNB közleménye szerint a bírságolás nem érinti az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit, amelyek teljes mértékben rendelkezésre állnak.

Az Equilor Befektetési Zrt. Tiborcz Istvánhoz köthető, miután abban a miniszterelnök lányának férjéhez köthető Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett.

A jegybank korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilornál, az ellenőrzés a 2019. szeptember 1-jétől induló időszakot tekintette át. Az MNB megállapítása szerint az Equilor bizonyos ügyfeleknél nem tett eleget az előzetes tájékozódási kötelezettségének, illetve a befektetési tanácsadásban olyan származtatott pénzügyi eszközt ajánlott részükre, amely számukra nem volt alkalmas.

Az MNB közleménye szerint az Equilor a szabályozott piaci derivatív ügyletek terén nem tett maradéktalanul eleget az MNB felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének sem. Ráadásul az eljárás során a jegybank hiányosságokat azonosított a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerében is. Ezek alapján az MNB csütörtöki határozatában kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg.

Az MTI szemléje szerint a kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét. Enyhítő körülménynek számított, hogy az Equilor együttműködő volt az eljárás során, és több hiányosságot már a vizsgálat alatt korrigált.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek