Szolnokon és Szajolban is virágzik az orgona

Megosztás

Több kiskert tulajdonos is tapasztalhatta már, hogy őszi időszakban újra virágot hoz egy-egy fa vagy bokor. Ez előfordulhat dísznövényen vagy éppen gyümölcsfákon is. Megyénkben több helyről jelezték, hogy virágzik az orgona: a Széchenyi lakótelepen és Szajolban is készültek színpompás képek a lila virágokról.

Dedrákné Ildikó felvétele a szajoli orgona virágzásról

Néhány tavasszal nyíló növény őszi virágzása nem újkeletű jelenség, nem feltétlenül a globális felmelegedéshez vagy egy-egy speciális élőhelyhez köthető. Az elhúzódó, szép, hosszú, és viszonylag csapadékosabb, meleg ősszel jelentkezhet kései virágzás az orgonánál, sőt néha néhány gyümölcsfa egy-egy virága is kinyílik, leginkább almafa, körtefa esetében láthatunk erre példákat.

E növények lombozata valamilyen módon sérül, lehullik a nyári aszály, hősokk, illetve kórokozók vagy kártevők fellépése következtében:

Ebben az esetben a több napos (már 5-6 napig is tartó) magas, 30 Celsius fok feletti őszi hőmérséklet, az ehhez társuló csapadék feloldhatja a télre készülő növénynél a mélynyugalom időszakát, s ekkor jelentkezik a kései kihajtás, virágzás

–magyarázza a 24.hu-nak Sütöriné Dr. Diószegi Magdolna, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének adjunktusát.

A szolnoki Malom út orgonái (fotó: Csepregi Marcsi)

Előidézheti az is, ha nagy szelek, jégeső tépázta meg komolyabban a lombozatot, ilyenkor a „lombtalan” időszak kihajtást idéz elő az őszi melegben.

Egy ezután következő hirtelen lehűlés a virágok pusztulásához vezet, de ha marad a meleg, akkor sem számíthatunk terméshozatalra: ehhez már sem elég fény, sem elegendő meleg nem áll rendelkezésre ebben az évszakban.

Fotó: 24.hu

Kapcsolódó cikkek