Kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit a köztársasági elnök

Megosztás

Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Biró Ferenc Pált az Integritás Hatóság elnökévé, Holbusz Tímeát és dr. Dabóczi Kálmánt elnökhelyettessé nevezte ki Windisch Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének csütörtök este közzétett javaslata alapján – számolt be róla a hvg.hu.

Mint írják, a kinevezések már november 4-étől érvényesek, és hat évre szólnak.

Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében hozott törvények egyike szerint az autonóm államigazgatási szervként létrejövő Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása lesz.

HVG be is mutatta az említett vezetőket. Mint cikkükben írják, Biró Ferenc Pál 2020 szeptemberétől vezette cégtársként a PwC könyvvizsgáló cég magyarországi, illetve dél-kelet-európai Forensic szolgáltatások üzletágát. A Pwc Biró bejelentésekor kiadott közleményében arról írt, a szakembernek több mint húszéves tapasztalata van kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. Biró megfordult a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban, valamint termeléssel foglalkozó cégeknél is, de a PwC állítása szerint komoly tapasztalata van vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében.

Holbusz Tímea jelenleg is a kormány kötelékében dolgozik, ráadásul pont az uniós források körül: ő az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója.

A legérdekesebb karaktere az Integritás Hatóságnak azonban kétség kívül az a Dabóczi Kálmán, aki jogász-közgazdászként 2015 és 2018 között vezette a BKK-t, és akit Tarlós István korábbi főpolgármester felelőssé tett a BKK elektronikus jegyrendszerének blamája után.

Forrás és további részletek: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek