Végre kiderült, mik azok a kütyük a levegőben

Megosztás

Sokaknak feltűnhetett, hogy a város különböző pontjain a forgalmas utaknál lévő oszlopokon új eszközök jelentek meg Szolnokon. De vajon mik ezek a kütyük, mit  figyelnek meg velük?

Nos, ezek levegőminőség-érzékelők. Szolnok ugyanis egy programban vesz részt, „A levegőminőség javítása nyolc régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” elnevezésűben. Ennek révén járulnak hozzá a város levegőminőségének, forgalmának javításához.

A projekt az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 10 magyar településen. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével valósítja meg

– közölte Szolnok hivatalos oldala.

A LIFE-IP HungAIRy projekt keretében Szolnokon egy új, moduláris, Intelligens Közlekedési Rendszer első elemei valósulnak meg valósidejű, automatikus forgalomszámláló rendszer kialakításával a város közlekedés szempontjából releváns csomópontjaiban. 

Az automatikus forgalomszámláló rendszer valós idejű forgalmi adatainak modellezésével – az egyes útvonalak áteresztő képességének növelésével, illetve csökkentésével; továbbá esetleges forgalmi rendjének változtatásával – a járműforgalom hatékonyabb levezetése valósulhat meg. 

A rendszer 17 optikai (infravörös) érzékelős helyszínt foglal magába. A mért adatok alapján módosítható lesz nemcsak a közlekedési lámpák beállítása, hanem tényadatokon és szimuláción alapuló közlekedési csomóponttervezés is megvalósulhat a jövőben, mely nem csak a kereszteződés-kialakítást segítené, hanem a jelenlegiek átszervezésével történhetne az optimalizáció.

Hasonló program Karcagon is megvalósul. 

Szolnokon egyébként mindig aktuális a levegőminőség vizsgálata. A városban forgalmat sem nagyon kell számolni, hogy hol rossz a járműforgalomtól a levegő minősége. Elég csak a főbb áteresztő utak forgalmára gondolni, amelyek mellett nemigen érdemes ablakot sem nyitni.

Ennek megállapításához műszerek sem kellenek. Ahogy ahhoz sem, hogy megállapítsuk, a járműpark rettenetes állapotban van. Öreg csotrogány dízelautókból ömlik a füst egy-egy alapos gázfröccs után, és nem túl rózsás a helyzet a tömegközlekedést lebonyolító buszok esetében sem.

Talán nem vizsgálni kellene, hogy az Ady, Sóház vagy Szántó úton egy-egy dugó esetében keletkező szmog hatására hol vezessék le a forgalmat, hiszen nincs hol, nincs más alternatíva. Egy belvárosi Tisza-híd van és slussz. Esetleg egy új belvárosi Tisza-hidat kellene építeni. 

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek