Mindenki más jobban felelős az egyén szociális biztonságáért, mint az állam egy új törvénymódosítás szerint

Megosztás

“Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős” – áll a javaslatban, amely a hozzátartozókat és az önkormányzatokat is az állam elé sorolja felelősség tekintetében.

A szociális ellátást is átrendező törvénymódosítást javasol a belügyminiszter egy kedd éjjel a Parlament elé terjesztett javaslatcsomagban – vette észre a Magyar Hang. Pintér Sándor javaslatát Semjén Zsolt terjesztette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke elé.

A módosítás szerint:

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.

Mint arra az LMP-s Ungár Péter is rámutat a törvénymódosítást értékelő posztjában, mindez azt jelenti, “hogy az emberért önmaga felelős, utána a családja, utána az egyház és csak utána felel az állam”.

“Ez részben a szekuláris szociális ellátórendszer elleni ideológiai támadás, részben az egyedülálló és gyermektelen emberek másodosztályú állampolgárrá minősítését jelenti” – véli Ungár, aki azt írja: “Amit a kormánytöbbség itt ír az a világnézeti semlegességnek, a demográfiai valóságnak, és az ember, mint egyén méltóságának teljes ellentétje. Aki szerint hazánkban az idősgondozást vagy a felnőtt fogyatékos gyermekek gondozását elég annyival kezelni, hogy majd a család megoldja, az nem ismeri a valóságot. Ebből a módosításból az is látszik, hogy nem is akarja megismerni.”

Pintér egyébként emellett átnevezné az egyébként 2008 óta változatlan összegű, havi 28 500 forintos nyugdíjminimumot  is – szúrta ki a hvg.hu. Az új név a „szociális vetítési alap” lenne, amit minden a nyugdíjminimummal foglalkozó törvényben megjelenne. 

(via hang.hu)

Kapcsolódó cikkek