Az egész világot beleértve Magyarországon kell a legtöbbet adózni a minimálbér után

Megosztás

Világviszonylatban Magyarországon a legmagasabb a minimálbérek adóterhe a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése szerint, amelyben 42 ország adózását hasonlították össze – írja a G7.

A gazdasági szaklap kiemeli, hogy még a liberális gazdaság mintapéldájának számító Egyesült Államok több tagállamában, és a munkabéreket legendásan magas adókkal sújtó Belgium is kisebb adó- és járulékterhei vannak a minimálbérnek.

2019-es adatok alapján Magyarországon a személyi jövedelemadó 15 százalékos, a társadalombiztosítási járulék pedig 18,5 százalék, ez összesen 33,5 százaléknyi elvonást jelent. Ezt nemzetközi összehasonlításban csak Németország közelíti meg, ahol az 5 százalékos személyi jövedelemadó és a 20 százalékos társadalombiztosítási járulék összesen 25 százalékos elvonást jelent.


A G7 cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a járulékokat nehéz az egyes országok között összehasonlítani, mivel a fejlett országokban ezért cserébe jellemzően a világ legjobb egészségügyi ellátását kapják a munkavállalók, így a saját zsebükből már nem kell költeniük erre. Magyarországon viszont hiába magasak az adó- és járulékterhek, az egyre kevésbé működőképes állami egészségügy mellett rohamosan növekszik a magánköltések szerepe is az egészségügyben.

A nettó bérek és a teljes bérköltség összehasonlítása pontosabb képet tud mutatni arról, hogy mekkora a munka adóterhe, az OECD erre vonatkozó adatai alapján a G7 elemzése arra jut, hogy szinglinek és szegénynek lenni Magyarországon a legdrágább, de egy átlagos keresetű család is többet adózik  Magyarországon a jövedelme után, mint a fejlett országok átlaga.

Kapcsolódó cikkek