Öt év fegyházra ítélték kémkedés miatt a Jobbik korábbi EP-képviselőjét

Megosztás

Harmadfokon ítélte el a Kúria Kovács Bélát, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás is a vádak között.

Öt év fegyházra ítélte harmadfokon a Kúria a KGBélaként is ismert Kovács Béla volt Jobbikos EP-képviselőt – írja a Magyar Nemzet. Kovácsot kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat hamisításért marasztalta el a törvényszék. Kovácsot továbbá a Kúria tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Az ítélet szerint legkorábban büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhatna, már ha bevonulna a fegyházba, de a portál szerint várhatóan nemzetközi körözést kell kiadni ellene – a kérdés csak az, hogy mindez mennyit ér Moszkvában, ahol jelenleg tartózkodik.

Kovács Bélát 2014 tavaszán kapcsolta le a magyar elhárítás, több, az ügyre mélységeiben rálátó forrás szerint is idő előtt, ugyanis nem rendelkeztek megingathatatlan bizonyítékokkal a politikus kémtevékenységével kapcsolatban.

A vádirat szerint Kovács 2012 és 2014 februárja között a budapesti orosz nagykövetségen fedésben dolgozó katonai hírszerzőknek adott át értesüléseket többek között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

via hvg.hu; Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek