Szijjártó: Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot az orosz állampolgároktól

Megosztás

Csehország, több EU-s tagállam és a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország után Szlovákia is bejelentette, hogy nem ad ki humanitárius vízumot azoknak az orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás, vagy a Putyin-rezsim elől menekülnek – írja a 24.hu.

Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól

– közölte Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában New Yorkban az ENSZ Közgyűlésen.

Hozzátette, hogy a vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. “Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára” – mondta.

Szijjártó New Yorkban az uniós külügyminiszterek közül egyedüliként tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Annak ellenére, hogy Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne legyenek ilyen megbeszélések.

Kapcsolódó cikkek