Itt az újabb járványveszély: embert is fertőzhet az orosz denevérekből származó vírus

Megosztás

A kutatások szerint veszélyt jelenthet az emberiségre és az oltási kampányokra az újonnan felfedezett vírus.

Az orosz patkósdenevérekben keringő sarbecovírus, pontosabban Khosta-2 képes megfertőzni az embert, ezért a sarbecobvírusok teljes családjával szemben hatékony oltásokra lenne szükség, állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói, amiről az Infostart írt.

„Kutatásunk ismételten bebizonyítja, hogy az Ázsián kívüli vadon élő állatokban keringő sarbecovírusok még olyan helyeken is, mint Nyugat-Oroszország, ahol a Khosta-2 vírust találták, globálisan veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a SARS-CoV-2 ellen folyamatban lévő oltási kampányokra” – írta Michael Letko, a WSU virológusa és a tanulmány társszerzője egy közleményben.

Kderült, hogy a SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan a Khosta-2 is képes a tüskefehérjéjével a sejteket megfertőzni, majd arra is rájöttek, hogy a vírust a jelenlegi vakcinák nem semlegesítik.

A jövőre vonatkozóan egy pozitív és egy negatív jóslat van: szerencsés, hogy az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amely hozzájárul az emberi megbetegedésekhez. Viszont a kutatók szerint fennáll annak a veszélye, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS CoV-2-vel kombinálódva veszélyesebb lehet.

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek