Jánoshida polgármestere nyílt levélben tájékoztatta a lakosságot – aggasztó a helyzet

Megosztás

Ez az ősz és tél várhatóan sokkal nehezebb lesz az önkormányzatnak és a családoknak is, mint eddig bármikor

– írja a napokban közzétett tájékoztató levelében Eszes Béla polgármester.

Ahogyan arról a Szol24 is beszámolt, mint oly sok településen, Jánoshidán is beütött a rezsiválság: a Szent Norbert Idősek Klubját átköltöztetik a faluházba, ahol majd fával fűtenek, más önkormányzati fenntartású épületeket pedig egyszerűen nem használnak a téli időszakban; arról pedig elképzelés sincs, hogy miből fogják finanszírozni a közvilágítást.

Eszes Béla, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének alelnöke, egy pénteki háttérbeszélgetésen így fogalmazott:

Nincs annyi fa Magyarországon, hogy valamennyi önkormányzat és az eddig gázzal fűtő családok átállhatnának fatüzelésre. De még ha lenne is, az elmúlt években pályázati pénzből végrehajtott korszerűsítések során gázzal működő rendszereket alakítottak ki. A gáz és a villamos energia piaci árát azonban nem tudják kifizetni.

Kedden közzétett nyílt levelében pedig arról tájékoztatja a lakosságot, hogy a közétkeztetés területén is nagy a baj, annak ellenére hogy 2022-ben már kétszer kellett emelni a díjakon:

A központi finanszírozás jelentősen kevesebb forrást biztosít az óvodás és az iskolás gyerekek étkeztetésére, mint ami szükséges, ezért a jelenlegi számításaink szerint éves szinten közel 20 millió Ft-ot kell az önkormányzatnak fizetnie a gyerekek étkeztetésére Jánoshidán, amit a kormányzat egyelőre nem biztosít.

Vannak ígéretek, hogy majd kormányzati segítséget kaphatunk a gyerekeink étkeztetéséhez, de eddig még ebből semmi nem teljesült – írja Eszes Béla és azzal folytatja, hogy a gyerekeknek enniük kell az óvodában és az iskolában is. Aggódik az általános iskola fűtése miatt is, de sajnos nem tud megnyugtató információval szolgálni a témával kapcsolatban, hiszen annak már nem az önkormányzat a fenntartója:

A Jászberényi Tankerületi Központtól 2022. augusztus 31-én kértem tájékoztatást az iskola fűtésének tervezéséről, de sajnos a mai napig sem kaptam választ. Remélem, hogy az iskola fűtése is biztosított lesz a hideg idő megérkezéséig.

De más területen is van baj: Jánoshida nem tudja megkötni az áramszerződést, mert a kilowattóránként 65 forintos ár mostanra 380 forintra ugrott, így a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük nem több 40 millió forintnál – számolt be róla a település vezetője.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy vegyük komolyan fontolóra a téli fűtési szokásaink hatékony felülvizsgálatát és ha szükséges változtassunk annak érdekében, hogy tudjunk egész télen fűteni az otthonainkban.

-zárja sorait a 2000 fős Jánoshida polgármestere.

Kapcsolódó cikkek