A jászkiséri Berente Judit négy érmet szerzett az oxfordi Európa-bajnokságon

Megosztás

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

A sikeres magyar versenyzők között egy Jászkiséren élő sportoló is szerepelt: Berente Judit, aki 27 éve él egy másik ember veséjével. A veseátültetett sportoló, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. Egész életében sportolt, több mint 25 éve úszik versenyszerűen. Rengeteg hazai- és nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt, mind a Szervátültetettek Világjátékának, mind a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságának dobogóján rengetegszer állhatott már.

Az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa bajnokságán 50 méter gyorsúszásban ezüstérmet, 100 méter gyorsúszásban, 50 méter és 100 méter hátúszásban bronzérmet szerzett, így négy éremmel zárta a versenyt. Azt a versenyt, melynek csapatát sikerrel vezette a nemzetek versenyének dobogójának második helyére is.

„Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél”

– mondta Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak.

A magyar csapat

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

képek forrása: Jászkisér a mi városunk Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek